Trending

Οι big business της Αλεξίας Μπακογιάννη

Με πελατολόγιο που περιλαμβάνει από τον Παπαστράτο μέχρι την Uber, η Αλεξία Μπακογιάννη, υπεύθυνη της ΑΙΑ RELATE, δείχνει ότι ανήκει στη νέα γενιά γόνων επιφανών οικογενειών που δεν θέλουν να κληρονομήσουν την εκλογική πελατεία αλλά αξιoποιούν το πολιτικό κεφάλαιο της οικογένειας για επιχειρηματικούς σκοπούς.

H κόρη της πρώην υπουργού Εξωτερικών και ανιψιά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αφού θήτευσε στο γραφείο της μητέρας της και στη συνέχεια στον φιλικό στην οικογένεια Μητσοτάκη Ομιλο Φιλίππου, στον τομέα των επενδυτικών σχέσεων με το Χρηματιστήριο, ίδρυσε την AIA RELATE Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, της οποίας είναι πρόεδρος. Το site της εταιρίας αναφέρει ότι η ΑΙΑ επιδιώκει να είναι «strategic partner» των πελατών της και όχι απλώς «strategic consultants».


Αν και όσοι γνωρίζουν την Αλεξία Μπακογιάννη έχουν να λένε ότι είναι ικανή, φιλότιμη και εργατική, έχουν επιφυλάξεις για το αν το πελατολόγιο της εταιρίας της θα είχε αυτή την έκταση εάν δεν υπήρχαν το οικογενειακό όνομα και οι διασυνδέσεις που προσφέρει με τμήματα τόσο του δημόσιου τομέα, άσχετα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων, όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας. Οι κακεντρεχείς του χώρου λένε ότι η AIA, πέρα από επικοινωνιακές συμβουλές και διαφημιστική προβολή, προσφέρει «προστασία και προσβάσεις». Ενδεικτικό της οικογενειακής διάστασης που έχει η εταιρία είναι ότι στο ξεκίνημά της στο Δ.Σ. εμφανιζόταν και ο υιός της Ντόρας Μπακογιάννη και νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης.

Κάπως έτσι στην αγορά ακούγεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται πίσω από πολλές από τις δουλειές που παίρνει η εταιρία αλλά και από τις συμβουλές προς τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνει η ΑΙΑ RELATE. Επίσης ότι η πολύπειρη πολιτικός παίζει ρόλο στη διαχείριση των διαφημιστικών κονδυλίων, κατά τρόπο που βοηθούνται φιλικά προς την οικογένεια μέσα ενημέρωσης, ενώ αποκλείονται τα μη αρεστά.

Στο πελατολόγιο της ΑΙΑ RELATE κατά καιρούς έχουν εγγραφεί οι Εμπορική Τράπεζα, MISKO και Barilla, ΑΝΕΚ Hellenic Seaways, Unilever, όμιλος Καράτζη, Sprider Stores, όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ernst & Young, όμιλος ΡΟΚΑΣ-IBERDROLA, Euromedica, όμιλος Σφακιανάκη, ΟΠΑΠ, Ομιλος ΑΒ Βασιλόπουλος. Η οικονομική κρίση από το 2010 και μετά επηρέασε όλο τον κλάδο, ωστόσο η AIA RELATE την αντιμετωπίζει με μικρές ζημιές και ενισχύει το μερίδιό της στην αγορά, όπως λένε οι υπεύθυνοι, «βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες προς τους πελάτες».

Στις αρχές του 2017 η ΑΙΑ RELATE ανανέωσε τη σύμβαση που είχε με την Παπαστράτος από το 2016. Επίσης, έχει κομμάτι της επικοινωνίας του μεγάλου project της ανάπλασης του Ελληνικού μαζί με άλλες εταιρίες του κλάδου. Ακούγεται ότι έχει στρατηγική συνεργασία και με τη Fraport, της οποίας οργάνωσε και τη μεγάλη εκδήλωση με την ευκαιρία της σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων.

Επέκταση

Την εποχή που ήταν παντρεμένη με τον Μανώλη Βάρσο, η AIA RELATE απέκτησε ευρύτατο πελατολόγιο εισηγμένων εταιριών στον τομέα των επενδυτικών σχέσεων.

Ακολούθησαν όμως η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου και η εξαΰλωση των μετοχών αρκετών πελατών της. Στη συνέχεια η Αλεξία Μπακογιάννη επιχείρησε να επεκταθεί στον τομέα των κοινωνικών δικτύων (social media), αν και όχι με μεγάλη επιτυχία. Πάντως ανέλαβε τις προσωπικές σελίδες στα social media του παππού της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τα τελευταία χρόνια η Αλεξία Μπακογιάννη είναι με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο (άλλοτε φέρελπι πολιτικό -προβαλλόταν τότε ως ο Τσίπρας της ΔΗΜ.ΑΡ.-, και πάλαι ποτέ εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη), με τον οποίο σύναψε σύμφωνο συμβίωσης λίγο πριν αποκτήσει μαζί του το τρίτο παιδί της.

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος σήμερα συνεργάζεται με τον όμιλο του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, γνωστού πάντως για τη στενότατη σχέση με την οικογένεια της Ντόρας Μπακογιάννη.
Πηγή: periodista.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη