Trending

Εκτίναξη του Ελληνικού χρέους στα 344 δις ευρώ

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αποτελεί χιονοστιβάδα καθώς παρά τις παρεμβάσεις τύπου PSI+ όπου το haircut μείωσε το χρέος 105 δισεκ. καθώς και με τις επαναγορές χρέους που ακολούθησαν συνεχίζει το 2018 να βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2011. 

Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η σύγκριση χρέους κεντρικής διοίκησης και γενικής κυβέρνησης είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ότι θα πρέπει να εστιαζόμαστε στο χρέος της γενικής κυβέρνησης που διαμορφώνεται στα 318 δισεκ. ευρώ, υποστηρίζει το Bankingnews.

Το χρέος της κεντρικής διοίκησης στα 344 δισεκ. ωστόσο αντικατοπτρίζει πιο ουσιαστικά την βασική τάση του ελληνικού χρέους που είναι ξεκάθαρα αυξητική. 


Να σημειωθεί ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2011 ήταν 356 δισεκ. 

Η ουσία όμως είναι ότι η δυναμική του χρέους είναι ανοδική και ενώ μπορεί να αυξάνεται καθώς δόσεις από το τρίτο μνημόνιο προστίθενται και εκδόσεις ομολόγων πραγματοποιούνται η ουσία είναι ότι το χρέος με όρους κεντρικής διοίκησης θα μπορούσε να φθάσει τα 380 δισεκ. τα προσεχή έτη. 

Να σημειωθεί ότι και το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι με βάση την δομή του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.

Από τα 317 δισεκ. του χρέους της γενικής κυβέρνησης τα 233 δισεκ. είναι δάνεια του μηχανισμού στήριξης, 8 δισεκ. δάνεια και διακρατικά, 15 δισεκ. repos, 14,9 δισεκ. έντοκα γραμμάτια. 
Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη