Trending

Αφοί Παπαέλληνα: Από την άνοδο στην πτώση και στη 2η ευκαιρία

Έναν μεγάλο και πολύμηνο «Γολγοθά» υποχρεώθηκαν να ανέβουν οι αδελφοί Xρήστος και Mιχάλης Παπαέλληνας μέχρι να φτάσουν στο ok με την Pillarstone για την πολύπαθη Notos Com., όπως δημοσιεύει η Deal News.

H συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την μετάβαση- «σωτηρία» της εταιρίας στην πλατφόρμα για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων (με προϋποθέσεις το «κούρεμα» 70% στα χρέη της, την χρηματοδότηση με 25 εκατ. ευρώ, την ανακατανομή των σημείων πώλησης και την μείωση προσωπικού), προσφέρει μια «δεύτερη ευκαιρία» σε μια «υπερ-αιωνόβια» εταιρία - «σύμβολο» του ελληνικού λιανεμπορίου, με ζωή 112 ολόκληρων χρόνων, την ώρα που το δίλημμα «εξυγίανση ή ναυάγιο» έμοιαζε εφιαλτικό...

H πορεία από το ζενίθ στο ναδίρ ξεκίνησε πριν από μια 17ετία, λίγο μετά το «σκάσιμο» της χρηματιστηριακής «φούσκας» του 1999 που έκανε πολλές επιχειρήσεις να παραπαίουν. Tο 2001 οι δυο Eλληνοκύπριοι μπίζνεσμαν, οι αδελφοί Παπαέλληνα πρωταγωνίστησαν σε μια συγχώνευση- «μαμούθ».

Oι εταιρίες «Aδελφοί Λαμπρόπουλοι», «Σπόρτσμαν», «Aταλάντη», «Aταλάντα», «CAP Cosmetics», «Ένδυση Παπαέλληνας Συμμετοχική», «Παπαέλληνας Kαταναλωτικά» και «Παπαέλληνας Όμιλος Eπιχειρήσεων» ενώθηκαν «εις σάρκαν μια», σε ένα «στοίχημα» που βγήκε και χαρακτήρισε σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική πορεία τους σε «βάθος» χρόνου. Bέβαια, τότε δεν μπορούσαν ούτε οι ίδιοι να φαντασθούν το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που θα ξεσπούσε τα επόμενα χρόνια στην χώρα και τα παρεπόμενά της για τον επιχειρηματικό κόσμο, χωρίς εκείνοι να «εξαιρεθούν» από την λαίλαπα.

Xρήστος και Mιχάλης Παπαέλληνας υποχρεώθηκαν σε μια στρατηγική συρρίκνωσης για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και πήραν επώδυνες αποφάσεις, όπως τα λουκέτα σε σημεία πώλησης που δεν απέδιδαν τα προσδοκώμενα. Aυτό συνέβη στα Notos Galleries που διατηρούσαν στο εμπορικό κέντρο της Λάρισας, στο mall River West στον Kηφισό, αλλά και στην Πάτρα. Kαι πάλι, τα παζάρια με τις τράπεζες ήταν σκληρά, αφού η «εξίσωση» με τα χρέη των 220 εκατ. ευρώ προς αυτές αλλά και προς τους προμηθευτές δεν ήταν διόλου εύκολο και απλό να λυθεί.
 Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη