Trending

Εφορία: Από ποιές χώρες παίρνει πληροφορίες για τα εισοδήματά των φορολογουμένων

Λήγει μέσα στις επόμενες ημέρες η προθεσμία που έχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να υποβάλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοιχεία για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που διατηρούν καταθέσεις και χρηματοοικονομικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν τον Σεπτέμβριο στις ξένες φορολογικές αρχές μέσω ειδικής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη σχετική συμφωνία, ενώ και η Ελλάδα θα λάβει τις σχετικές πληροφορίες για καταθέσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδας στο εξωτερικό. 
Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής καθώς οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους (εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζεται διαφορετικά σε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλη χώρα).
Σε σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σημειώνεται ότι "ήδη κατά το προηγούμενο έτος διενεργήθηκε επιτυχώς από την ΑΑΔΕ η πρώτη ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών με όσες δικαιοδοσίες είχε τεθεί σε ισχύ και εφαρμογή το σχετικό νομικό πλαίσιο. Η εν λόγω διαδικασία, που υλοποιείται υπό αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας των πληροφοριών και διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15/6/2018, στην περίπτωση κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και τρίτων χωρών (πλην των ΗΠΑ) και έως τις 20/6/2018, στην περίπτωση των ΗΠΑ. 

Η ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει αυτές τις πληροφορίες στις ενδιαφερόμενες δικαιοδοσίες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς της υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ λαμβάνει εντός του ίδιου διαστήματος αντίστοιχες πληροφορίες από δεκάδες δικαιοδοσίες (κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες) για φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στο εντοπισμό τυχόν αδήλωτων στην Ελλάδα εισοδημάτων και επομένως, στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης". 
ΗΠΑ
Αργεντινή
Αυστραλία
Βραζιλία
Καναδάς
Χιλή
Κίνα
Κολομβία
Φερόες Νήσοι
Γροιλανδία
Γκέρνζι
Ισλανδία
Ινδία
Ινδονησία
Νήσος του Μαν
Ιαπωνία
Τζέρζι
Νότια Κορέα
Μαλαισία
Mαυρίκιος
Μεξικό
Κάτω Χώρες
(σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα)
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Πακιστάν
Ρωσία
Σαουδική Αραβία
Σεϋχέλλες
Σινγκαπούρη
Νότια Αφρική
Ουρουγουάη
Αυστρία
Βέλγιο
Βουλγαρία
Κροατία
Κύπρος
                                                                                    Τσεχική Δημοκρατία
Δανία
Εσθονία
Φινλανδία
Γαλλία
Γερμανία
Γιβραλτάρ
Ουγγαρία
Ιρλανδία
Ιταλία
Λετονία
Λιθουανία
Λουξεμβούργο
Μάλτα
Κάτω Χώρες
Πολωνία
Πορτογαλία
Ρουμανία
Σλοβακία
Σλοβενία
Ισπανία
Σουηδία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ανδόρα
Λιχτενστάιν 
Μονακό
Άγιος Μαρίνος 
Ελβετία
 capital.grΑς συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη