Trending

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της ημικρανίας

Ανακοινώθηκαν τα πλήρη αποτελέσματα από την κλινική μελέτη LIBERTY Φάσης IIIb (erenumab, AMG 334) σε ασθενείς με επεισοδιακή ημικρανία, οι οποίοι απέτυχαν σε δύο έως τέσσερις προηγούμενες προφυλακτικές θεραπείες λόγω απουσίας αποτελεσματικότητας ή μη ανοχής στις παρενέργειες.

Τα δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN) στο Λος Άντζελες, δείχνουν τις δυνατότητες του υπό έρευνα erenumab, ως αποτελεσματική προφυλακτική θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει διάφορες θεραπευτικές επιλογές χωρίς να έχουν βρει ανακούφιση. 

Το erenumab είναι το μόνο πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα υπό αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον αποκλεισμό του υποδοχέα του πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP), το οποίο θεωρείται ότι διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ενεργοποίηση της ημικρανίας. Η LIBERTY είναι η πρώτη κλινική μελέτη που ερευνά μια θεραπεία που στοχεύει ειδικά το μονοπάτι του CGRP σε αυτόν τον απαιτητικό πληθυσμό ασθενών.

Στη LIBERTY, 246 ασθενείς οι οποίοι είχαν αποτύχει σε δύο έως τέσσερις προηγούμενες προφυλακτικές θεραπείες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν μηνιαίες υποδόριες ενέσεις είτε erenumab 140mg είτε εικονικού φαρμάκου για 12 εβδομάδες. 

Οι ασθενείς που έλαβαν erenumab είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες για μείωση των ημερών με ημικρανία κατά 50%, ενώ περισσότεροι από τους διπλάσιους ασθενείς που έλαβαν erenumab πέτυχαν τη μείωση αυτή σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (εβδομάδες 9-12: 30,3% με το erenumab, 13,7% με το εικονικό φάρμακο, p<0,001, λόγος πιθανοτήτων 2,73).

«Η μελέτη LIBERTY αναδεικνύει την ικανότητα ενός αντισώματος κατά του υποδοχέα CGRP να μειώνει σημαντικά τη συχνότητα της ημικρανίας και το σχετικό της φορτίο σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να βρουν την ανακούφιση που χρειάζονται από τις επί του παρόντος διαθέσιμες επιλογές προφυλακτικής θεραπείας», δήλωσε ο καθ. Uwe Reuter, Managing Medical Director στο Charité Universitätsmedizin. 

«Αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία δίνουν νέα ελπίδα για λιγότερες ημέρες ημικρανίας στους ανθρώπους με ημικρανία που πιθανόν έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε χρόνια ανακύκλωση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας και ανοχής».

Στη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν erenumab εμφάνισαν επίσης στατιστικά σημαντικές και κλινικά ουσιώδεις βελτιώσεις από την αρχική τιμή σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε όλα τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία:

• Μείωση των μηνιαίων ημερών ημικρανίας

• Μείωση χρήσης φαρμάκων για την οξεία φάση της ημικρανίας

• 75% ή μεγαλύτερη μείωση των ημερών ημικρανίας ανά μήνα

• 100% μείωση των ημερών ημικρανίας ανά μήνα

• Βελτιωμένη σωματική λειτουργικότητα και ικανότητα ολοκλήρωσης καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως μετρούνται από τις κλίμακες του Ημερολογίου Επίδρασης της Ημικρανίας στη Σωματική Λειτουργικότητα (MPFID)

Πάνω από το 97% των ασθενών που έλαβαν erenumab ολοκλήρωσαν τη διπλά τυφλή φάση της κλινικής μελέτης LIBERTY. Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητα συμβάντα που να οδηγήσουν σε διακοπή της θεραπείας στην ομάδα του erenumab, ενώ 0,8% των συμμετεχόντων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου αντιμετώπισαν τέτοια συμβάντα.

«Στη LIBERTY, επιτεύχθηκαν όλα τα πρωτεύοντα και τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τα θετικά αποτελέσματα που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, ενισχύουν περαιτέρω το ισχυρό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του erenumab που παρατηρείται σε ολόκληρο το φάσμα της ημικρανίας», δήλωσε ο Danny Bar-Zohar, Global Head of Neuroscience Development της Novartis. 

«Προσπαθούμε να δείξουμε ότι οι καινοτόμες θεραπείες μας, παρέχουν μεγάλη αξία στους ασθενείς αυτούς που εξακολουθούν να υποφέρουν παρά τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα φέρουμε αυτή τη στοχευμένη προφυλακτική θεραπευτική επιλογή σε αυτούς τους ασθενείς το συντομότερο δυνατό».


Η LIBERTY προστίθεται σε ένα εκτεταμένο σύνολο στοιχείων, σε ολόκληρο το φάσμα της ημικρανίας, που υποστηρίζουν το προφίλ αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ανοχής του erenumab, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο κλινικών μελετών Φάσης II και Φάσης III, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 ασθενείς, καθώς και υπό εξέλιξη κλινικών μελετών επέκτασης ανοικτής επισήμανσης, διάρκειας έως και πέντε ετών. 

Εάν εγκριθεί, το erenumab θα χορηγείται κάθε τέσσερις εβδομάδες με τη χρήση συσκευής αυτοχορήγησης. Εάν δοθεί έγκριση, η Novartis και η Amgen θα κυκλοφορήσουν από κοινού το erenumab στην αγορά των Η.Π.Α. Η Amgen έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα εμπορικής διάθεσης του φαρμάκου στην Ιαπωνία, ενώ η Novartis διατηρεί τα αποκλειστικά εμπορικά δικαιώματα στον υπόλοιπο κόσμο. stogiatro.gr Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη