Trending

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Το 41,8% των επιχειρηματικών δανείων έχουν "κοκκινίσει"

Πάνω από 56 δισ. ευρώ είναι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που βαραίνουν τις τράπεζες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν στο τέλος του 2017 σε 135,1 δισεκ. ευρώ και αποτελούσαν το 60,8% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Το ποσοστό των προβληματικών δανείων, δηλαδή των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, διαμορφώνεται στο 41,8%. Η ποιοτική ανάλυση των επιμέρους στοιχείων φανερώνει ότι ο λόγος των ΜΕΑ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο συνεχίζει να επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων (57%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (65,4%).

Σχετικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου (19,3% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις), με το δείκτη ΜΕΑ για τον εν λόγω κλάδο να κυμαίνεται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών ανοιγμάτων (56,5% έναντι 41,8%).
Ποιοι είναι οι κλάδοι με τα περισσότερα προβληματικά δάνεια; Πολύ υψηλά ποσοστά ΜΕΑ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (64,2%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (53,5%), των κατασκευών (50,1%) και της μεταποίησης (45,5%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (4%), της δημόσιας διοίκησης (0,6%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (19,2%).

Αυτό που προκαλεί αίσθηση και συνεχίζει να προβληματίζει είναι ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ΜΕΑ (42,4%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική πορεία του. Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη