Trending

Εργασία από το σπίτι: στο εξωτερικό διαπρέπει, στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλά

Νέα, παγκόσμια μόδα που τείνει να γίνει θεσμός στον εργασιακό χώρο, είναι η εργασία από το σπίτι. Προς το παρόν την πρωτοκαθεδρία στα νούμερα των εργαζόμενων από το σπίτι, έχουν οι -πάντα προχωρημένες- χώρες της Βόρειας Ευρώπης: Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο. 

Τα συνολικά ποσοστά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Πέρυσι, περίπου 10% των εργαζομένων στην ΕΕ εργάστηκε «μερικές φορές» από το σπίτι, ενώ ένα 5% εργάζεται «συνήθως» από το σπίτι.

Τα υψηλότερα ποσοστά και μάλιστα, υπερδιπλάσια του μέσου όρου, καταγράφηκαν στην Ολλανδία (13,7%), το Λουξεμβούργο (12,7%), τη Φινλανδία (12,3%), ενώ ακολούθησαν η Αυστρία (9,5%) και η Δανία (8,6%).

Επειδή είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθεί κανείς που βρίσκεται η Ελλάδα στη συνολική κατάταξη, η απάντηση είναι στην έβδομη θέση από τον πάτο της λίστας αφού μόλις το 2,3% των απασχολούμενων ηλικίας 15-64 ετών δούλεψε «συνήθως» από το σπίτι το 2017. Συγκριτικά δε με το 2008 μάλλον ανύπαρκτη πρόοδος έχει σημειωθεί αφού το αντίστοιχο ποσοστό πριν δέκα χρόνια περιοριζόταν στο μόλις 1,7%.

Το σίγουρο είναι πως χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, τα ποσοστά της τηλεργασίας μόνο ανοδική πορεία μπορεί να σημειώσουν στα επόμενα χρόνια, αφού προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως, μείωση του κόστους, βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τον εργαζόμενο και η μειωμένη απουσία από το γραφείο.

Τέλος, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν -έστω και μια φορά την εβδομάδα- από το σπίτι δηλώνουν σαφώς πιο ευχαριστημένοι από την εργοδοσία τους και πρόθυμοι να παραμείνουν στην εταιρεία μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ αποτελεί πλέον κριτήριο επιλογής εργοδότη και μια συνήθη ερώτηση στις συνεντεύξεις κατά την αναζήτηση εργασίας.

«Θέλουμε ξεκούραστους εργαζομένους»


Στη σημερινή πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί το Διαδίκτυο και οι «εργάτες της γνώσης», η…ψυχολογική και διανοητική κατάσταση του εργαζομένου, προκειμένου το μυαλό του να είναι καθαρό, να έχει έμπνευση ή φαντασία όπου χρειάζεται, είναι πολύ πιο σημαντική από τις ώρες που καταναλώνει στο γραφείο. Η παραμονή στον εργασιακό χώρο χωρίς αποτέλεσμα είναι ζημιογόνα για όλους – για τον εργαζόμενο είναι κούραση και για την επιχείρηση είναι κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η στρατηγική μιας πολύ γνωστής ελληνικής εταιρείας. Πρόσφατα, η γνωστή σε όλους ελληνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου καθιερώνει την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα: οι (170) εργαζόμενοι θα μπορούν να λείπουν μία μέρα από τις πέντε, όποια θελήσουν εκείνοι. 

Οι περισσότεροι, δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας, προτιμούν η μέρα αυτή να είναι η Παρασκευή, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία για τριήμερες καλοκαιρινές αποδράσεις!!! Οι εργαζόμενοι ούτως ή άλλως, δεν κάθονται πάνω από οκτώ ώρες, εκτός αν θέλουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες που τους παρέχει η εταιρεία καθημερινά, όπως μαθήματα χορού, μαθήματα αγγλικών και τουρκικών, σκάκι ή και γυμναστική…

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας, προτεραιότητα έχει ο εργαζόμενος να είναι ξεκούραστος, ευχαριστημένος και σε θέση να κατεβάσει ιδέες. Αν αυτό σημαίνει 4ημερη εβδομάδα ή και μερική εργασία από το σπίτι, κανένα πρόβλημα! Πηγή: underwriter.gr Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη