Trending

Η απειλή για την Αμερική

Γράφει η Marie L.

   Αγαπούσε τα όπλα και το μπλουζάκι του έγραφε ''Born to kill''(''Γεννημένος να σκοτώσεις''). Τα κατάφερε τελικά με θύματα 8 συμμαθητές και 2 καθηγητές μέσα στο σχολείο του. Ο Δημήτρης Παγουρτζής, μόλις 17 χρονών έριξε σφαίρες με την καραμπίνα του πατέρα του σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους στο Λύκειο της Σάντα Φε στο Τέξας.
  
Βυθίστηκαν στο πένθος και στο θυμό οι συγγενείς των θυμάτων. Δεν πρόκειται όμως για πρωτοφανές περιστατικό. Πραγματοποιήθηκαν πολλές επιθέσεις με όπλα τα τελευταία χρόνια με δράστες παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ.

  Είναι τραγικά γεγονότα για την Αμερική που αδυνατεί να προλάβει το κακό για τα παιδιά της.

   Οι αριθμοί μιλούν: έχουν γίνει τουλάχιστον 8 ένοπλα περιστατικά σε σχολεία, περισσότερα από όσα έλαβαν χώρα σε κάποιες ευρωπαικές χώρες σε όλη την ιστορία τους. Ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος τα τελευταία 20 χρόνια από ότι στο σύνολο του 20ου αιώνα.

   Άλλες επιθέσεις είναι οι εξής: τον Ιανουάριο ένα παιδί 15 χρονών δολοφόνησε 2 συμμαθητές του (και τραυμάτισε 18) στο Κεντάκι. Έπειτα, στις 14 Φεβρουαρίου 2018 έγινε μαζική επίθεση με 17 θύματα στο Πάρκλαντ της Φλόριντα. Δολοφόνος ήταν ένας πρώην μαθητής 19 χρονών, ο Νίκολας Κρουζ που πυροβόλησε μαθητές και καθηγητές με όπλο που είχε αγοράσει νόμιμα.

  Σημαντική είναι και η δολοφονία παιδιών στο Δημοτικό Σάντι Χουκ στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Το λιγότερο 20 μαθητές 6 χρονών και 7 χρονών βρήκαν το θάνατο σε σχολείο στο Κονέκτικατ. Ο δολοφόνος πάνοπλος τελικά αυτοκτόνησε.

   Πριν από αυτή την επίθεση υπήρχε το Κολουμπάιν. Το 1999, 2 μαθητές που φορούσαν μαύρες καπαρντίνες πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο στο γνωστό από τότε Λύκειο στο Κολοράντο.

  Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι  από το 2012 σημειώθηκαν τουλάχιστον 291 μακελειά σε σχολεία στις ΗΠΑ με το λιγότερο 400 νεκρούς. Αν συγκρίνουμε τον αριθμό των θανάτων αυτών το 2018 θα δούμε ότι είναι περισσότεροι από αυτούς που σημειώθηκαν στις τάξεις των αμερικανικών Ενόπλεων Δυνάμεων.

   Η αιτία αυτών των σφαγών δεν είναι η σύμπτωση ούτε η κακοτυχία. Έχει εκτιμηθεί ότι στην Αμερική κυκλοφορούν περίπου 265 όλπλα τώρα. Είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό όπλων ανά άτομο σε όλο τον κόσμο. Αναλογούν 88,8 όπολα ανά 100 κατοίκους. Είναι επίσης η χώρα που είναι πιο εύκολα προσβάσιμα.

  Δεν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, δε γίνονται εκτενείς έλεγχοι ιστορικού για ανθρώπους που αγοράζουν όπλα, δεν έχουν απαγορευτεί τα επιθετικά πυροβόλα όπλα και δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τα έργα  που αφορούν τα θέματα ψυχικής υγείας των μαθητών στα σχολεία στις ΗΠΑ.Το σπουδαιότερο είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ιδιαίτερα σήμερα που κυβερνά ο Τραμπ.'' Το φαινόμενο δεν οφείλεται στο Σύνταγμα (σύμφωνα με τη δεύτερη τροπολογία του επιτρέπεται ο λαός να φέρει όπλα) αλλά σε αδράνεια του Κογκρέσου, κυρίως της Βουλής που κυριαρχείται από ρεπουμπλικάνους και φαίνεται ανεμπόδιστα κατά του σοβαρού περιορισμού των όπλων''.

  Έτσι συμπεραίνουμε γιατί η Αμερική εμφανίζεται ανήμπορη να βάλει τέλος σ' αυτή την τραγωδία και πενθεί για όλο και περισσότερα παιδιά- έστω και αν η κοινή γνώμη υποστηρίζει να παρθούν περισσότερα μέτρα στην περιοχή. Μία τελευταία έρευνα (Quinnipiac) αποκαλυπτει πως το 94% των Αμερικανών πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι ιστορικού για κάθε έναν που αγοράζει πυροβόλο όπλο.

  Επίσης το 79% υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος υποχρεωτικός χρόνος αναμονής για αυτούς που αγοράζουν όπλα, το 64% πιστεύει ότι πρέπει να απαγορευτούν τα πυροβόλα όπλα. 

Ακόμη, το 63% πιστεύει ότι είναι καλό να υπάρχουν καινούριοι νόμοι για τον περιορισμό των όπλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναμιγνύονται στα δικαιώματα που γράφει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

 Αντίθετη σε αυτές τις προτάσεις είναι η Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), που είναι ένα πολύ δυνατό λόμπι της οπλοκατοχής που έιναι αντίθετο σε κάθε απόπειρα ελέγχου. Από το 1977 και μετά, όταν δημιούργησε τη δική της Επιτροπή Πολιτικής Δράσεως, τροφοδοτεί με άφθονο χρήμα γερουσιαστές και βουλευτές. Υπάρχει, επίσης και βαθμολογία για τους πολιτικούς σύμφωνα με την υποστήριξή τους στην οπολοκατοχή. Για παράδειγμα, ο γερουσιαστής Τζεφ Σίμονς που είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, διαθέτει βαθμό Α.

   Το σύνολο των δαπανών της NRA είναι περίπου 250 εκατ.δολλάρια ετησίως. Ας σημειωθεί ότι το 2016 για τη βοήθειά του στην προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ παρέδωσε 30 εκατ. δολλάρια στην προεκλογική εκστρατεία του. Ο Τραμπ κατά τη θητεία του δίνει το παρόν στα εθνικά συνέδρια της NRA και ανακοινώνει ότι είναι ''φίλος των όπλων''. Οργή, απόρριψη, διάθεση για εκδίκηση, ερειστικότητα, άρνηση για επικοινωνία μέσα σε μια εκτεταμένη καλλιέργεια για όπλα και εξύψωση της βίας. Εκτός από αυτά οι έφηβοι δολοφόνοι έχουν εύκολη πρόσβαση στα όπλα.

  Ο εγκληματίας 19 χρόνων στο Πάρκλαντ είχε πάρει αποβολή από το σχολείο για κάποιες πράξεις που είχε κάνει. Ο εγκληματίας  20 χρόνων του Σάντα Χουκ, ο Άνταμ Λάνζα πριν ανοίξει πυρ σκότωσε τον πατέρα του και τη μητέρα του που δούλευε σαν δασκάλα στο σχολείο.

  Οι μαθητές του σχολείου του Παγουρτζή τον σχολιάζουν  σαν ήρεμο και απομονωμένο άνθρωπο που είχε σαν πρότυπο τους εγκληματίες του Κολουμπάιν και ανέβαζε επιθετικές αναρτήσεις στα social media.

  Τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Παγουρτζής είχε υποστεί μπούλινγκ και για αυτό σκότωνε με χαρά τους συμμαθητές του  που είχαν κρυφτεί στη ντουλάπα. Πηγές αναφέρουν ότι πυροβολούσε τραγουδώντας έν ατραγούδι των Queen.

  Επίσης, δε σκότωσε μερικούς μαθητές γιατί ήθελε να επιζήσουν και να περιγράψουν τη δράση του.
Νεότερη Παλαιότερη