Trending

Η Ελλάδα κομβικό μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου διαδρόμων 5G

Τη συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα έχει ως στόχο ο Διασυνοριακός Βαλκανικός Διάδρομος για την αξιοποίηση της τεχνολογίας του 5G, που δημιουργείται μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα οδηγήσει σε ασφαλέστερες και περισσότερο βιώσιμες μεταφορές, στην ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων, στην περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία και στη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά.

Η δημιουργία του Διαδρόμου, που αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην επέκταση των διαδρόμων δοκιμών 5G, συμφωνήθηκε στην Ψηφιακή Συνέλευση (Digital Assembly 2018), την οποία διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωση στη Σόφια.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης, υπεγράφη, παρουσία της Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κυρίας M. Gabriel, η συμφωνία για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Βαλκανικού Διαδρόμου, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G. Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία υπέγραψαν “Επιστολή Προθέσεων”, για να συνεργαστούν στο διάδρομο Θεσσαλονίκης - Σόφιας - Βελιγραδίου.

Αυτή η νέα συμφωνία βασίζεται σε μια σειρά από προηγούμενες μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών και αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού δικτύου διαδρόμων 5G. Θυμίζουμε ότι, πέρσι, 27 κράτη - μέλη συμφώνησαν να αναπτύξουν δοκιμές μεγάλης κλίμακας για συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα στους ευρωπαϊκούς διασυνοριακούς αυτοκινητοδρόμους. Αυτό το συνεργατικό δίκτυο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα επιτρέψει ένα καλύτερο περιβάλλον για τη δοκιμή και την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και θα επιτρέψει τη διεξαγωγή δοκιμών με οχήματα χωρίς οδηγό.

Οι διάδρομοι 5G καθιστούν την Ευρώπη το μεγαλύτερο πεδίο πειραματισμού στην τεχνολογία 5G. Αυτό επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της Ευρώπης σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας και την έγκαιρη ανάπτυξη της υποδομής 5G, που επιτρέπει τη σύνδεση και την αυτοματοποιημένη κινητικότητα.

Συνεργασία
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας, κ. Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας, κ. Ιβαήλο Μοσκόφσκι και η Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, κυρία Τατιάνα Μάτιτς.

“Με το να είμαστε ψηφιακά ισχυροί, θα συνεισφέρουμε σε μια ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη και ασφαλή κοινωνία. Με καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, ισότιμη πρόσβαση όλων στα δίκτυα νέας γενιάς και δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας”, τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο κ. Παππάς. Όπως πρόσθεσε: “με τη σημερινή συμφωνία ανοίγουμε μια μεγάλη ευκαιρία για τους λαούς μας, παίρνουμε μέρος και συνδιαμορφώνουμε τις αλλαγές, που θα επιφέρουν οι υποδομές πόλεων του μέλλοντος και θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία μας”.

Να σημειωθεί ότι, στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο Έλληνας Υπουργός είχε συνάντηση με την Υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η ανάπτυξη των Δικτύων Νέας Γενιάς στην Ελλάδα, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών. sepe.gr Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη