Trending

Μιχ. Ιγνατίου: Οργή των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Την οργή των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας για την υπόθεση των Ρώσικων S-400 και την στροφή υπέρ της Ελλάδας, καταγράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου σε ανάλυσή του στο hellasjournal.com, αποκαλύπτοντας παράλληλα, όλα όσα είπε έξω από τα δόντια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.

Αναλυτικά όσα γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου:

Είναι μοιραίο, φαίνεται, τούτη η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μας εκπλήσσει σε κάθε ευκαιρία. Είτε πρόκειται για τη Βόρεια Κορέα, είτε για το Ιράν, είτε για την ισλαμική Τουρκία. Η τελευταία μας επηρεάζει άμεσα, ίσως μας επηρεάσει και καταλυτικά…

Μετά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μας φλόμωσε με ψέματα και μετά τις διορθωτικές δηλώσεις ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων, ήρθε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ και τα …«ισοπέδωσε» όλα…

Αφού έστειλε θετικά μηνύματα για την Ελλάδα, προδιαθέτοντας για καλές εξελίξεις -ειδικά αν η Τουρκία μετά τις εκλογές δυναμιτίσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Αμερική, έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, και για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, όπως και για την μεταξύ τους στρατιωτική συνεργασία, που περιλαμβάνει πρωτίστως το αμερικανικό υπερόπλο στον αέρα, τα μαχητικά F-35.

Είπε συγκεκριμένα (και στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύσαμε και βίντεο των δηλώσεων του, για τους δύσπιστους): «Η τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένει ότι αν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35».

Ο κ. Μίτσελ, που είχε πάει πρόσφατα στην Άγκυρα, όπου είχε τύχει υποτιμητικής υποδοχής επιστρέφοντας έντονα εκνευρισμένος στην Ουάσιγκτον, θύμισε και κάτι άλλο, που ο πολύς Μεβλούτ Τσαβούσογλου το προσπερνά σφυρώντας αδιάφορα.

Ότι η αγορά των S-400 αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του αμερικανικού νόμου CAATSA (που αφορά την αντιμετώπιση, μέσω κυρώσεων, των εχθρών της Αμερικής). Με βάση αυτό το νόμο οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τους αμερικανικούς όρους και κανόνες.

Ο Αμερικανός υφυπουργός δεν έκρυψε τα λόγια του, μιλώντας στο συντηρητικό Ίδρυμα Heritage, που βρίθει από επικριτές της Τουρκίας. Είπε: «Καταστήσαμε σαφές σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA. Και δεν χρειάζεται να το επεξηγήσω περαιτέρω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα τηρήσουμε τον νόμο».

Η τελευταία φράση αποτελεί ξεκάθαρη απειλή. Είναι φανερό ότι ο κ. Μίτσελ ήταν αυτός που πήρε την εντολή από τα ψηλά δώματα της κυβέρνησης Τραμπ, να …«αποχαιρετίσει» τον υπερφίαλο Τσαβούσογλου με έντονες προειδοποιήσεις.

Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επανήλθαν δυναμικά και ο Αμερικανός υφυπουργός στην ουσία καλύπτει τους βουλευτές και γερουσιαστές, που υποτίμησε με τις δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου. Βασικά αυτό που έκανε ήταν να τους απαξιώσει, βασιζόμενος στον «οδικό χάρτη», που υποτίθεται κέρδισε από τον κ. Πομπέο.  Σε άλλες ειδήσεις της ιστοσελίδας μας θα διαβάσετε όλη την αλήθεια για το θέμα των Κούρδων της Συρίας.

Τα τουρκικά «κέρδη» είναι ασήμαντα. Διότι τα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία, συγκρούονται με τα τουρκικά.
Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη