Trending

Μεγάλο "κανόνι" στην αγορά

[ενημερώθηκε στις 28/6 ώρα 2:59μμ με την επίσημη ανακοίνωση του Ομίλου]

Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν μεσούσης της θερινής περιόδου, τα ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά πρακτορεία (Online Travel Agents-ΟΤΑ) Airtickets και Travelplanet24 τα οποία ανήκουν στον όμιλο Tripsta.

Ο όμιλος Tripsta εμφανίζεται να οφείλει 75 εκατ. ευρώ περίπου στην IATA, ενώ όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς το 80-85% των πωλήσεων έγιναν στο εξωτερικό, όπως ενημερώνει η Ναυτεμπορική.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι εργαζόμενοι της εταιρείας 180 στο σύνολο τους, έχουν ήδη ενημερωθεί για τον τερματισμό των συμβάσεων εργασίας τους και για την καταβολή από την εταιρεία των νόμιμων αποζημιώσεων.

Παράγοντες της αγοράς διευκρινίζουν ότι όσοι εξυπηρετήθηκαν από τις εν λόγω εταιρείες (έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων κ.λ.π.) δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, από την ώρα που εκδόθηκαν εισιτήρια χρεώθηκαν πιστωτικές κάρτες κ.λ.π. καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ως tour operators (διοργάνωση ταξιδιών) ώστε να «κρεμάσουν» ταξιδιώτες, αλλά σαν πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών.


Τέλος η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες της υπόλοιπης ελληνικής αγορά των ΟΤΑ καθώς εκτιμούν ότι η ΙΑΤΑ θα σκληρύνει περαιτέρω τους όρους της για τις ΟΤΑ με έδρα την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο «κανόνι» μετά από αυτό της airfasttickets τοv τον Ιούνιο του 2014. 

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας:

"Ανακοίνωση του Ομίλου Εταιρειών Tripsta

H Tripsta και η airtickets® ανακοινώνουν ότι τις προσεχείς ημέρες είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους και να αναστείλουν προσωρινά την έκδοση μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες των εταιρειών να αντεπεξέλθουν στην αναίτια και άδικη συμπεριφορά συνεργατών τους και συγκεκριμένα πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης συστημάτων κρατήσεων και διανομής εισιτηρίων, δυστυχώς η πρωτοφανώς άδικη, επιθετική και καταχρηστική συμπεριφορά απέναντί τους, αποστράγγισε αιφνίδια τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Το επιχειρηματικό πλάνο που εφαρμόστηκε, η περικοπή των δαπανών και η εξισορρόπηση των προβλημάτων ρευστότητας των εταιρειών οι οποίες έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα και δημιούργησαν βάσιμες προοπτικές για την επιχειρηματική ανάκαμψή τους. Επιπλέον, η καινοτόμος συμφωνία που πέτυχαν οι εταιρείες με την ΙΑΤΑ – που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο – και η πολύ ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θετική έκβαση του εγχειρήματος.

Δυστυχώς, όμως, συγκεκριμένοι συνεργάτες, προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη, αντί να σταθούν αρωγοί, υπονόμευσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό και με απαράδεκτο τρόπο έπληξαν την επιβίωση των δύο εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν ένα τόσο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, που κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Είναι αυτονόητο ότι η Tripsta και η airtickets® στρέφονται εναντίον τους με όλα τα νομικά και δικαστικά μέσα και ευελπιστούν στη δικαίωσή τους από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρος. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες, αφού εξάντλησαν κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκαν στη δύσκολη απόφαση της αναδιάρθρωσης και της προς το παρόν αναστολής έκδοσης μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Πρώτο μέλημα των εταιρειών υπήρξε η πλήρης εξασφάλιση των δεδουλευμένων και όλων των νόμιμων αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους τους και η εξόφληση όλων των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.


H Tripsta και η airtickets® ήταν και είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου και οι μοναδικές που ανταγωνίστηκαν ευθέως τους πολυεθνικούς ανταγωνιστές τους, οι οποίοι άλλωστε θα είναι και οι μόνοι ωφελημένοι από τη σημερινή εξέλιξη.

Οι ιστότοποι των εταιρειών λειτουργούν και θα λειτουργούν κανονικά. Τα εκδοθέντα εισιτήρια και οι κρατήσεις όλων των πελατών συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ισχύ.

Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση των δύο εταιρειών, με σεβασμό προς τους πελάτες τους και προς την ιστορία τους, θα εργαστούν με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία και με μοναδικό μέλημα την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Για κάθε εξέλιξη οι εταιρείες θα παράσχουν άμεση ενημέρωση προς όλους."
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη