Trending

Νέα μόδα στα ταξίδια: τουρισμός περιπέτειας

Τα ταξίδια περιπέτειας δεν περιορίζονται στις ηλικίες κάτω των 40 ετών και δεν είναι ελκυστικά αποκλειστικά σε όσους αρέσει η περιπέτεια. 

Η πλειονότητα των ταξιδιωτών που κάνουν κράτηση διακοπών περιπέτειας πραγματοποιούν μεγάλες δαπάνες σε αυτά για περίοδο διακοπών τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει έρευνα ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα τουριστικών γραφείων της Αμερικής, Travel Leaders Group, σε συνεργασία με την παγκόσμια Ένωση Ταξιδίων Περιπέτειας (ATTA), ανάμεσα σε τουριστικά γραφεία που ειδικεύονται σε αυτό το είδος τουρισμού.

Το 86% των ερωτηθέντων είπαν ότι κατέγραψαν ανάπτυξη στα ταξίδια περιπέτειας την περασμένη τριετία.

Το ποσοστό των τ. γραφείων που ανέφεραν μέση ηλικία ταξιδιωτών περιπέτειας τα 29-40 έτη, έναντι 41-50 έτη, διέφερε μόλις κατά 1% και το 22% των ταξιδιωτών περιπέτειας αποτελείται από τις ηλικίες 51-60.


Το 65% των τ. γραφείων ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεών τους στα ταξίδια περιπέτειας αφορά ταξίδια από 7 έως 10 ημέρες και το 21% 11 ημέρες ή περισσότερο.

Το 30% είπε ότι οι ταξιδιώτες περιπέτειας δαπανούν κατά μέσο όρο 2.000-3.000 δολάρια το άτομο, το 33% 3.000-5.000 δολάρια και το 22,5% από 5.000 δολάρια και άνω.

Οι καταναλωτές εστιάζουν όλο και περισσότερο σε αυθεντικές και διασκεδαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, κάτι που πυροδοτεί την ανάπτυξη του τουρισμού περιπέτειας. 

Πολλοί καταναλωτές δαπανούν πολλά στα ταξίδια περιπέτειας σε μακρινούς προορισμούς ενώ πολλοί συνδυάζουν τις διακοπές περιπέτειας με υπηρεσίες πολυτελείας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Travel Leaders Network and Leisure Group, κ. John Lovell.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της παγκόσμιας Ένωσης Ταξιδίων Περιπέτειας (ATTA), κ. Russell Walters, τα ταξίδια περιπέτειας αποτιμώνται σε 683 δισ. δολάρια με δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη.Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα…

-Γυναίκες και άνδρες δεν παρουσιάζουν διαφορές στη διάθεση για ταξίδια περιπέτειας (50,5% οι άνδρες και 49,5% οι γυναίκες). 

Ωστόσο σε επίπεδο λήψης απόφασης για κράτηση οι γυναίκες είναι περισσότερες (64%), όπως συμβαίνει και στην ευρύτερη ταξιδιωτική βιομηχανία.


-Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί περιπέτειας είναι η δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Νορβηγία, Ελβετία κτλ.), η Κ. Αμερική (Μπελιζ, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα), η Β. Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς), η Καραϊβική, ο Ν. Ειρηνικός (Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Φίτζι, Ταϊτή), η Ν. Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Εκουαδόρ), Μεξικό, Αφρική, Κ. Ευρώπη (Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία) και η Ν. Ασία (Ινδία, Μαλαισία).

-Τα 10 δημοφιλέστερα είδη διακοπών περιπέτειας, σε επίπεδο κρατήσεων, είναι: πολιτιστικά ταξίδια, πεζοπορία/τρεκινγκ/ορειβασία, γαστρονομικά ταξίδια, καταδυτικά, κρουαζιέρες με μικρά πλοία, καγιάκ στη θάλασσα, ποδηλασία, σαφάρι, ράφτινγκ, σπορ.

Οι ταξιδιώτες περιπέτειας κάνουν κράτηση συνδυαστικά οργανωμένων διακοπών και εξατομικευμένων ταξιδίων, χωρίς να υπερτερεί καμία από τις 2 κατηγορίες. tornosnews.gr Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη