Trending

Οι άσσοι του ποδοσφαίρου

Γράφει η Marie L.

Αν ρωτήσουμε ποιός είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής σήμερα στον κόσμο θα πάρουμε διαφορετικές απαντήσεις απο τους ποδοσφαιρόφιλους. Αυτό  δεν είναι παράξενο. Βρισκόμαστε ακόμη  σε μία μεταμοντέρνα εποχή αισθητικά. Επειδή οι μισοί ποδοσφαιρόφιλοι έχουν απαντήσει πως είναι ο Ρονάλντο εξάγουμε το συμπέρασμα ότι υπάρχει μία καλλιτεχνική παρακμή στην εποχή μας.

  Για να είμαστε ακριβείς πρέπει να κατανοήσουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Δεν είναι μόνο αθλητικό, δηλαδή. Πρόκειται για δέκαθλο εν συγχρονία. Γνωρίζουμε ότι ολυμπιονίκης μπορεί να γίνει και ένας διανοητικά καθυστερημένος ενώ ένας ποδοσφαιριστής δε γίνεται να είναι σπουδαίος αν τις ιδιότητες του όπως η δύναμη, η ταχύτητα,τα άλματα δε μπορεί να τις ασκεί συγχρονισμένα. 

Έτσι συμπεραίνουμε ότι ένα ποδοσφαιρικό ματς μπορεί στις καλύτερες στιγμές του να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με μια καλλιτεχνική παράσταση, ανάλογα με την οποία οι άνθρωποι που την απαρτίζουν έχουν προσόντα όπως οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Εννοούμε το χορό.


  Ας δούμε λίγα πράγματα για το Ρονάλντο και το Μέσι. Στο ποδόσφαιρο όπως και στον καλλιτεχνικό χώρο υπάρχουν δύο σπουδαιότερα αισθητικά αποτελέσματα, το κλασικό και το ρομαντικό. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε στο Μέσι και στο Ρονάλντο. Βλέπουμε ότι τα φυικά τους προσόντα είναι παρόμοια. 

Το έλλειμα σε άλματα του Μέσι συμπληρώνει το πλεονέκτημά του σε ταχεία μεταβολή των κινήσεων. Η τεχνική του Μέσι είναι κλασική , ενώ του Ρονάλντο ρομαντική. Στον τρόπο που παίζει ο Μέσι το ποδοσφαιρικό συναίσθημα βρίσκει  έκφραση υποβλητικά, με σκέψη και ισορροπία. Στον τρόπο που παίζει  ο Ρονάλντο πλεονάζει το συναίσθημα, το πάθος , η ένταση κ. ά.

 Παρατηρούμε στο Μέσι ότι ταυτόχρονα με τις ήρεμες κινήσεις του εμφανίζονται εξάρσεις που γίνονται γκόλ πολύ καλής ποιότητας. Στο Ρονάλντο παρατηρούμε απολαυστικές στιγμές και πολύ εντυπωσιακά γκολ, αλλά οι μαγικές ιδιότητές του είναι είναι μονότονες  και σπανίως εξαπατούν τους αντιπάλους του. Αναφορικά με τον αριθμό των γκολ πρώτος είναι ο Μέσι όχι μόνο για αυτά που σκοράρει ο ίδιος αλλά και με τις ασίστ  του. Ο Ρονάλντο πολλές φορές δίνει συνέχεια στην προσπάθεια των συμπαικτών του.

  Αν παρατηρήσουμε καλύτερα, θα δούμε ότι  τα περισσότερα γκολ  που βάζει ο Μέσι είναι αυτά που καταφέρνει με αντιπροσώπους (τα γκολ του έδειξαν τον πρώτο σκόρερ του καιρού μας.). Αυτό συμβαίνει γιατί ο ποδοσφαιριστής αυτός εκτος από κυριότερος εκτελεστής  είναι και κυριότερος επιτελικός: με την ευφυία του οργανώνει την επίθεση της ομάδας του. Δεν είναι μόνο η αξιοθαύμαστη ακρίβεια των ανταλλαγών που κάνει αλλά κυρίως ο σύνθετος και στιγμιαίος υπολογισμός του χώρου, του χρόνου και της ταχύτητας των άλλων παικτών της ομάδας του και της μπάλας που τον κάνει δημιουργό ποδοσφαιρικών αριστουργημάτων.

   Στην εικόνα που έχουμε για κάποιον ποδοσφαιριστή συμβάλλει και το ποδοσφαιρικό του ήθος. Ο Μέσι κυριαρχεί σ' αυτόν τον τομέα. Ο τρόπος που παίζει δεν αποσκοπεί μόνο στην πρόοδο της ομάδας του αλλά είναι και ευεγερτικός. Πολλές ενέργειές του θα οδηγούσαν σε δικά του γκολ, αν δε διέθετε ιδιότητα προσφοράς προς τους συμπαίκτες του. Εντυπωσιακή είναι επίσης και η μεγαλοθυμία του που τον κάνει να υφίσταται αδιαμαρτύρητα τα μαρκαρίσματα της αντίπαλης ομάδας στον συνεχή κόπο τους για να τον εμποδίσουν. 

Αντίθετα, η δραστηριότητα  του Ρονάλντο στούς αγώνες  είναι εγωιστική  έως και ναρκισιστική και προσπαθεί να παραμένει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος συνέχεια. Εξάλλου , πανηγυρίζει σε μεγάλο βαθμό και συνέχεια  διαμαρτύρεται για τη βία που χρησιμοποιεί η αντίπαλη ομάδα εναντίων του - κυρίως με απατηλές προσπάθειες να προκαλέσει την τιμωρία της.

  O μεταμοντερνισμός είναι η ακραία έκφραση του ρομαντισμού. Είναι ο θαυμαστός εντυπωσιασμός που προκαλεί ο Ρονάλντο, τα ποδοσφαιρικά στοιχεία που τον συνοδεύουν και που φτιάχνουν το μεταμοντέρνο χαρακτήρα του παιξίματός του.

  Στην ερώτηση ποιος είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής - Ο Πελέ , ο Μαραντόνα ή ο Μέσι - η απάντηση είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες της κάθε εποχής.
   
Νεότερη Παλαιότερη