Trending

Οργασμός άφιξης μεγαλο-επενδυτών και funds στην Κύπρο

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της Deal News

Στην οδό Δημοσθένη Σέβερη, στη Λευκωσία, στέκεται ένα από τα ψηλότερα κτίριά της. Είναι η έδρα της, ουκρανικών συμφερόντων, Wargaming. Στην κυπριακή πρωτεύουσα, λέγεται πως στη Σέβερη, την Κυριάκου Μάτση και τη λεωφόρο Στρόβολου, μέχρι το roundabout στο οποίο συναντώνται οι τρεις δρόμοι, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, η Wargaming έχει αγοράσει σχεδόν όλα τα κτίρια.

Οι Ουκρανοί μεγιστάνες–μέτοχοι, μεταξύ άλλων, της Ελληνικής Τράπεζας στην οποία φαίνεται πως καταλήγει ο Συνεργατισμός- επενδύουν μετά μανίας στη Μεγαλόνησο. Όχι μόνο στο real estate, αλλά όπου υπάρχει, έστω και θεωρητικά, μελλοντικό περιθώριο κέρδους.

Η Wargaming, βέβαια, δεν είναι ο μόνος επενδυτής που έχει πατήσει γερά τα πόδια του στην Κύπρο. Επιχειρήσεις, επενδυτικά funds, αλλά και –κατά μόνας- δισεκατομμυριούχοι σπεύδουν στη Μεγαλόνησο, όπου δημιουργούν μια νέα πατρίδα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ινδού δισεκατομμυριούχου, μεγιστάνα του real estate, Surendra Hiranandani, ο οποίος πήρε την κυπριακή υπηκοότητα, ή του luxury lifestyle influencer, Anish Bhatt, επικεφαλής σήμερα της Millwood Kane International, η οποία έβγαλε το... ένα της πόδι από το Λονδίνο και το πάτησε στη Λευκωσία.

Pεκόρ

Είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον από Ασιάτες, αλλά ακόμα και Ευρωπαίους να επενδύσουν στην Κύπρο, ώστε να δημιουργήσουν εκεί τη βάση τους, που η κυβέρνηση της χώρας αναγκάζεται να... επιλέξει.


Για παράδειγμα, θέτει όριο στις 700 χορηγήσεις υπηκοότητας κατ' έτος, ενώ προσπαθεί να ελέγξει την... κάθοδο των funds στο νησί.

Ο αριθμός των επενδυτικών funds και των υπό διαχείριση ενεργητικών έχει χτυπήσει ρεκόρ, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Στα τέλη Μαρτίου ο αριθμός των funds αυξήθηκε στα 123 από 110 στα τέλη του Δεκεμβρίου. Και, αυτές τις ημέρες, υπό αναμονή βρίσκονται άλλα 60 funds τα οποία έχουν κάνει αίτηση για την μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο, όπως εξήγησε η πρόεδρος της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου: «Από αυτά, τα 44 έχουν ήδη προεγκριθεί, αφού βρέθηκε ότι πληρούν συγκεκριμένους όρους και κανόνες».

Τα συνολικά υπό διαχείριση assets ενισχύθηκαν κατά περίπου 29%, στα 4,45 δισ. ευρώ από 3,45 δισ. Περίπου μια δεκαετία πριν, τον Δεκέμβριο του 2008, τα funds ήταν μόλις 55 και τα υπό διαχείριση ενεργητικά έφταναν το 1,23 δισ. ευρώ.

Γιατί;

Αν για τους billionaires, οι συνθήκες ζωής στην Κύπρο, η ευκολία και ταχύτητα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα είναι τα θέλγητρα για να αποκτήσουν την υπηκοότητα, για τα επενδυτικά funds και τις επιχειρήσεις, οι λόγοι είναι πιο σύνθετοι και διαφορετικοί, κατά περίπτωση.

Ο Ανδρέας Γιασεμίδης, Αντιπρόεδρος του Cyprus Investment Funds Association, λέει ότι «δεχόμαστε αιτήσεις για μετακινήσεις funds στην Κύπρο από την Κίνα και την Ινδία, αλλά επίσης από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, από χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία». Ο δε  Μάριος Ταννούσης, μέλος του ΔΣ και Γραμματέας της Cyprus Investment Funds Association, συμπληρώνει πως «υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από funds του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν κάποια back up βάση στο νησί για την ΕΕ».

Και αν για τους Βρετανούς η «μετακόμιση» στην Κύπρο –η κουλτούρα της οποίας είναι φιλική στον τρόπο ζωής τους- προσφέρει μια ασφάλεια για την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από το Brexit, για τα funds από την Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, η Μεγαλόνησος είναι η... πολυπόθητη πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά funds, όπως τα γερμανικά, τα ιταλικά, ή και τα ελληνικά, οι λόγοι είναι ακόμα απλούστεροι. Οι επενδυτές, πλην του ότι διαβλέπουν ευκαιρίες σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στο νησί, όπως το real estate, βρίσκουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την κυπριακή νομοθεσία, η οποία είναι πιο ευέλικτη και οι επενδυτές παραμένουν καλά προστατευμένοι. Τα κόστη είναι χαμηλότερα από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μικρά και μετρίου μεγέθους funds που η Κύπρος θέλει να προσελκύσει. Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη