Trending

Κάμψη των πολυεθνικών mega deals το πρώτο εξάμηνο 2018

Κάμψη της αξίας των διασυνοριακών mega deals καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρά το γεγονός ότι σε εθνικό επίπεδο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ καταγράφονται μεγάλα deals που αλλάζουν τον χάρτη στις αγορές τους.

Οι διασυνοριακές συμφωνίες όμως καταγράφουν ενδείξεις κόπωσης καθώς η αξία τους υποχώρησε κατά 6% για πρώτη φορά εδώ και μία πενταετία.

Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκέντρωσε το CNBC, συνολικά τα mega deals ανήλθαν στα 1,94 τρισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο. Εξ αυτών το 38,2% ήταν διασυνοριακές συμφωνίες, με το ποσοστό να είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ειδικότερα, κατεγράφησαν 2.834 διασυνοριακά deals, έναντι 3.346 το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η τελευταία φορά, που είχαμε πτώση ήταν το 2013, όταν οι διασυνοριακές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων μειώθηκαν σε 2.302 από 2.404 το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε την εξαγορά της Βroadcom από την Qualcomm, η οποία θα ήταν μία συμφωνία ύψους 117 δισ. δολαρίων. Όχι είπε και στην εξαγορά ενός μικρού αμερικανικού χρηματιστηρίου από κινεζικό. Η στάση αυτή αποθάρρυνε και άλλες επιχειρήσεις.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κάμψη αυτή αποτελεί ένδειξη ενός πιο κλειστού κόσμου, από διαφορετική οπτική γωνία αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση της αγοράς. Πηγή: Crisis Monitor. Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη