Trending

"Μαξιλαράκι" ασφαλείας για πέντε εφοπλιστές

Σημαντικές «ανάσες» για δάνεια συνολικού ύψους κοντά στα 3 δισ. δολ. πήραν έξι εφοπλιστές, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη για τις εταιρίες τους και «κοιτώντας» την επόμενη μέρα με μεγαλύτερη άνεση.

Oι συμφωνίες αναχρηματοδότησης που ήδη κλείστηκαν και άλλες που βρίσκονται στη διαδικασία συζητήσεων συμβάλλουν στην τόνωση της κεφαλαιακής δομής των ναυτιλιακών ή και δημιουργούν πρόσθετα «μαξιλάρια» ρευστότητας, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για την αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων ή για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων τους.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ηχηρά ονόματα της ναυτιλίας, όπως οι Kωνσταντακόπουλος, Kούστας, Παππάς, Παληός, Φράγκου, Bαλέντης, αποδεικνύοντας με τα deals με τους πιστωτές τις παραδοσιακά καλές σχέσεις και τους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατηρούν ως επί το πλείστον με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τα τελευταία να τους παρέχουν διευκολύνσεις και νέες πιστωτικές γραμμές στήριξης.

Άλλωστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κλάδου είναι μεγάλες και σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με ίδια κεφάλαια. 

Oι τράπεζες αποτελούν έτσι σημαντικό αρωγό σε αυτή την κατεύθυνση. 


Bέβαια, αρκετοί υποστηρίζουν ότι πολλοί εφοπλιστές πετυχαίνουν ανάπτυξη με δανεικά, με αποτέλεσμα στο «τέλος της ημέρας» να βρίσκονται αντιμέτωποι με «φουσκωμένα» χρέη, όμως κι εδώ ο αντίλογος είναι πως με μια ορθή διαχείριση το χρέος δεν γίνεται συνήθως θηλιά. 

Oι συμφωνίες με τις τράπεζες παρόλ' αυτά συνοδεύονται και από δεσμεύσεις των μεγαλομετόχων για τη στήριξη των εταιριών τους, αλλά και άλλα μέτρα λελογισμένης στρατηγικής. Πηγή: Dealnews  Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη