Trending

Ραγάδες: πότε εμφανίζονται

Οι Ραγάδες (ραβδώσεις) οφείλονται στον εκφυλισμό των ελαστικών ινών του δέρματος. Διάφορες αιτίες δημιουργούν τις ραγάδες.

Μια από αυτές είναι οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και συμβάλλουν στην απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Τότε οι ινοβλάστες εμποδίζονται να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη τα δύο συστατικά που διατηρούν την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και την νεανικότητα του δέρματος.

Πότε εμφανίζονται;
Οι Ραγάδες εμφανίζονται συχνά:

α) την περίοδο της Εγκυμοσύνης 
β) από κληρονομική προ¬διάθεση 
γ) σε αφυδατώσεις
δ) σε απότομες αυξήσεις ύψους στην εφηβεία
ε) σε απότομες αυξομειώσεις βάρους 

στ) σε διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες
ζ) στην ποιότητα του δέρ¬ματος και 
η) σε εξωγενείς παράγοντες.

Όταν έχουμε μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οι ελαστικές ίνες του δέρματος τεντώνονται πολύ και σπάνε. Τότε δημιουργούνται ρήξεις ινών και ανοίγματα στο δέρμα, σαν κυματοειδείς ραβδώσεις ορατές στην επιφάνεια της επιδερμίδας και με χρώμα μωβ ή κόκκινο.

Που εντοπίζονται;
Οι Ραγάδες παρουσιάζονται κυρίως στα σημεία του σώματος που παρατηρείται συσσώρευση λίπους, π.χ. στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς, τους μηρούς, στα χέρια, στην πλάτη.

Κατά την πε¬ρίοδο της εγκυμοσύνης μετά τον τρίτο μήνα, εμφανίζονται ραβδώσεις σε ποσοστό 75% - 85%, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του εμβρύου και λόγω απότομης αύξησης σωματικού βάρους της εγ¬κύου, τότε έχουμε έντονη διάταση, ρήξη του δέρματος και εμφάνιση ραγάδων.
Μπορώ να τις θεραπεύσω;

Όσο νωρίτερα αρχίσει η προληπτική χρήση κρέμας θαενισχύσουμε την ενυδάτωση και την παραγωγή κολλαγόνου & ελαστίνης, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει  μείωση των αντι¬αισθητικών Ραγάδων.

Οι σύγχρονες κρέμες που περιέχουν βιοπεπτίδια είναι ικανές να δράσουν αποτελεσματικά στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία.


Αν δεν γίνει καμία προληπτική χρήση κρέμας και αφεθούν οι ραβδώσεις, στην τύχη τους, τότε αυτές σύντομα θα ατροφήσουν, θα γίνουν σταχτί-περλέ και τότε η εξάλειψη τους απαιτεί συμπληρωματικές και ειδικές θεραπείες.

Οι σύγχρονες θεραπείες μπορούν επίσης να δώσουν άριστα αποτελέσματα.

Στην διάθεση των δερματολόγων υπάρχουν σύγχρονα lasersγια αποκατάσταση. Πρόσφατα δε, με την θεραπεία PRP (Σύστημα αυτόλογης κυτταρικής αναγέννησης) που γίνεται με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας φαίνεται να έχουμε αποτελέσματα που εντυπωσιάζουν.!

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ "Στο Γιατρό" Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη