Trending

Άγρια "κόντρα" Ogilvy και ΕΔΕΕ με φόντο τα Ermis Awards

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της διαφημιστικής εταιρείας Ogilve και της διοργανώτριας ΕΔΕΕ με φόντο τα Ermis Awards καλά κρατεί.

Με ανακοίνωσή της η Ogilvy ενημέρωνε πριν από λίγες ημέρες ότι παρά τις πολλαπλές βραβεύσεις της τα τελευταία χρόνια, φέτος αποφάσισε να μην συμμετάσχει εκθέτοντας τους λόγους ως εξής:

"Διαχρονικά, από την ημέρα ίδρυσης του Φεστιβάλ Διαφήμισης μέχρι και τα σημερινά Ermis Awards, οι εταιρείες της Ogilvy στην Ελλάδα έχουν υποστηρίξει ενεργά και με θέρμη το θεσμό. 

Κάθε χρόνο, με κάθε τρόπο, οι άνθρωποί μας συμμετέχουν στη διοργάνωση και στις επιτροπές, και οι εταιρείες μας με μεγάλο αριθμό έργων σε όλες τις ενότητες.   

Για μας, ο θεσμός των Ermis Awards οφείλει να πρεσβεύει το μεγαλείο της δημιουργίας και την εξωστρέφεια του κλάδου μας, να δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, να προβάλλει ένα κομμάτι της Ελλάδας που ποτέ δεν έχασε το κέφι του και τη διάθεσή του για δημιουργικότητα και εξέλιξη· να είναι ένας λαμπρός θεσμός, όπως υπήρξε στο παρελθόν, η κορυφαία στιγμή για όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο της επικοινωνίας, που θα μας κάνει όλους υπερήφανους για το επάγγελμά μας, ένα γεγονός εθνικής εμβέλειας με εκπροσώπους από το σύνολο του επιχειρηματικού, αλλά και του πολιτικού, κόσμου, που να προσελκύει το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας.  

Η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτό το όραμα, καθώς τα Ermis Awards χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, από διαδικασίες ψηφοφορίας και κριτικές επιτροπές που δεν διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα, από συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας χωρίς όραμα για το μέλλον του ίδιου μας του κλάδου, κι από πειραματισμούς χωρίς αποτέλεσμα.   

Η σημαντικότητα του θεσμού είναι αδιαμφισβήτητη, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι όλη η αγορά θα πρέπει να εργάζεται με σκοπό την αναβάθμισή του.   

Πώς, όμως, θα επιτευχθεί αυτό απουσία διαλόγου ή διαβούλευσης που οφείλεται στη  μυστικοπάθεια η οποία χαρακτηρίζει τη λειτουργία της ΕΔΕΕ τα τελευταία χρόνια· όταν αγνοείται κάθε πρόταση, ακόμα και περιφρονητικά προς το πρόσωπο του εμπνευστή των βραβείων δημιουργικότητας, που με την εμπειρία, τη γνώση και την πολύτιμη προσφορά του στο κτίσιμο της εικόνας του κλάδου έστειλε έγκαιρα στην ΕΔΕΕ προβληματισμούς, σκέψεις και προτάσεις για επιμέρους θέματα· όταν θεσμοθετούνται πρακτικές όπως ο «κόφτης» στα βραβεία, κάτι που στα διεθνή φεστιβάλ δημιουργικότητας θεωρείται ανάθεμα· όταν τα σημαντικότερα βραβεία κρίνονται επί σκηνής ζωντανά, σαν να ’ταν τηλεπαιχνίδι, χωρίς συζήτηση στα πλαίσια των συνεδριάσεων των επιτροπών· ή, τέλος, όταν η επιλογή ενός στελέχους του κλάδου μας στην Ακαδημία Κριτών, αντί να αποτελεί τιμητική διάκριση ως αναγνώριση της γνώσης, της εμπειρίας, της κριτικής ικανότητας, του ήθους και της εντιμότητάς του, γίνεται με απλοϊκά και τυπικά κριτήρια;   

Τα Ermis Awards, όπως είναι σήμερα, δεν μας αντιπροσωπεύουν, γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση ν’ αποχωρήσουμε από το θεσμό.   

Θα παραμείνουμε πιστοί στο όραμα που έχουμε για τα Ermis Awards, και θα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός θεσμού με κύρος, αντάξιου του κλάδου και των επαγγελματιών του, όταν η ΕΔΕΕ συμμεριστεί το όραμα αυτό.   

Γιάννης Ευσταθιάδης              Θεόδωρος Κοτιώνης               Γιάννης Σιδέρης 
Χρήστος Λάτος                       Πάνος Σαμπράκος                   Θανάσης Γκάγιας 
Ελισάβετ Καζακοπούλου        Γιώργος Κοτιώνης                   Μαρία Τζελέπη"

Η απάντηση από τη διοργανώτρια ΕΔΕΕ δεν άργησε και έχει ως εξής:

" Αγαπητοί Συνάδελφοι του Ogilvy Group, 

Καθένας μας έχει την ιστορία του σε αυτό τον κλάδο και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει. Η δική σας είναι μακρόχρονη. Έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει έντονο το στίγμα της στην ελληνική αγορά της επικοινωνίας. 

Η ΕΔΕΕ τιμά το Γιάννη Ευσταθιάδη, όχι μόνο ως Πρόεδρό της και εμπνευστή του Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφήμισης, αλλά κυρίως ως έναν από τους πιο λαμπρούς δημιουργικούς που πέρασαν ποτέ. Το ίδιο και τον Πάνο Σαμπράκο, ως το μόνο σύγχρονο επαγγελματία που έχει φέρει έξι Lions στην Ελλάδα. Το ίδιο και τον καθένα σας ξεχωριστά, για την επαγγελματική και επιχειρηματική σας δεινότητα και την προσφορά σας στα κοινά. 

Τα Ermis Awards – και πριν από αυτά το ΦΕΔ- είναι συλλογικός θεσμός. Γίνονται από τον κλάδο, για τον κλάδο και ανήκουν σε αυτόν. Η ΕΔΕΕ, με τη βοήθεια δεκάδων άξιων επαγγελματιών, επί τρεις δεκαετίες διοργανώνει, εξελίσσει και διαχειρίζεται το θεσμό. Τα έσοδα επιστρέφουν στον κλάδο, είτε με τη μορφή δωρεάν παροχών για τη συμμετοχή νέων επαγγελματιών στις Κάννες και τα Eurobest, είτε με τη μορφή επιμόρφωσης, είτε για να αντιμετωπιστούν κλαδικά ζητήματα νομοθεσίας, που επί χρόνια ταλαιπωρούν την αγορά και όχι μόνο τα Μέλη της. 

Σε αυτό το συλλογικό πλαίσιο, οι εταιρίες και τα στελέχη της Ogilvy είχαν πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δύο προεδρίες της Οργανωτικής Επιτροπής τα τελευταία οκτώ χρόνια, ένα – τουλάχιστον - μέλος στην Οργανωτική Επιτροπή κάθε χρόνο, σταθερή συμμετοχή σε όλες τις Κριτικές Επιτροπές όπου κρίνονται έργα σας. Το σύστημα αξιολόγησης, όπως ισχύει από το 2014, είναι δική σας εισήγηση. 

Η ΕΔΕΕ εξασφαλίζει αυτό το ρόλο στην Ogilvy, επειδή οφείλει να σέβεται τους μεγάλους παίκτες στο διαγωνισμό, οι οποίοι όντως τον στηρίζουν σε ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη. Εξ ίσου οφείλει να σέβεται τους πολλούς μικρότερους παίκτες, επειδή εκείνοι διασφαλίζουν την αντιπροσωπευτικότητα του θεσμού και έτσι δίνουν αξία στα βραβεία όλων. Τα Ermis Awards είναι ο μόνος διαγωνισμός που επιτρέπει σε μια μικρή εταιρεία να καταθέσει μια και μόνη δουλειά με 40 ευρώ και να κερδίσει μια τόσο σημαντική διάκριση όσο ένα Grand Ermis. 

Το ισχύον σύστημα αξιολόγησης, κατά το πρότυπο των Καννών, με τις ανοιχτές συζητήσεις και ψηφοφορίες, έχει πολλά θετικά σημεία, σημαντικότερο των οποίων είναι η έκθεση κάθε κριτή στους συναδέλφους – ανταγωνιστές του. Επειδή, όμως, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι άνθρωποι ηθικά κουρασμένοι από την κρίση, το σύστημα αυτό τροφοδοτεί σε κάποιο βαθμό καχυποψία και σενάρια διαπλοκής των επιτροπών. Κυρίως, δε, αυτή η καχυποψία προέρχεται από συναδέλφους μας που δεν συμμετέχουν πλέον, ως active δημιουργικοί, στις επιτροπές. Αυτό κατέδειξε η έρευνα και η διαβούλευση που κάναμε, στην οποία συμμετείχατε και εσείς, τόσο με τις γραπτές προτάσεις σας, όσο και με προσωπικές συνεντεύξεις τριών εκ των υπογραφόντων την επιστολή σας συναδέλφων. 

Η ΕΔΕΕ, ως διοργανωτής, γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των κριτών συμπεριφέρεται ώριμα και ψηφίζει αντικειμενικά, για το λόγο αυτό κρατάμε ως κυρίαρχες τις live επιτροπές με βαρύτητα 100% στην πρώτη φάση αξιολόγησης (finalists) και 2/3 στη δεύτερη (βραβεία). Προκειμένου, παράλληλα, να εξουδετερώσουμε τις όποιες μεμονωμένες περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς, προσθέτουμε με βαρύτητα 1/3 τις ψήφους μιας συλλογικής online επιτροπής στη δεύτερη φάση, η οποία θα αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό βραβευμένων συναδέλφων μας και από το management των βραβευμένων εταιριών. 

Για το σκοπό αυτό, προκειμένου να υπάρχει μια λίστα με τις ελάχιστες τυπικές προϋποθέσεις, δημιουργήσαμε τη δεξαμενή (“pool”) που ονομάζεται Ακαδημία Κριτών. Προφανές είναι ότι η εμπειρία, το ιστορικό των στελεχών, ως κριτών, όπως και η σύσταση από την εταιρεία τους θα είναι κριτήρια βαρύτητας στην τελική επιλογή στελέχωσης των επιτροπών. 

Αυτή είναι η βασική αλλαγή που κάνουμε φέτος, παράλληλα με μια πιο αυστηρή επιτήρηση των ψηφοφοριών και την ενδυνάμωση του ρόλου των Προέδρων, ως εκπροσώπων της ΕΔΕΕ, στη διαδικασία, κάτι που ζητήθηκε επανειλημμένα στη διαβούλευση. Δεν θα επιτρέπουμε εφεξής φαινόμενα ανοιχτής επικοινωνίας κριτών με τις εταιρίες τους, ούτε χειριστικές συμπεριφορές, ούτε εμφανώς αρνητική ή θετική ψήφο απέναντι σε μια εταιρεία, φαινόμενα που - επαναλαμβάνουμε -είναι μεν ελάχιστα, αλλά υπαρκτά.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα θέματα που θίγετε, δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε απεριόριστο αριθμό βραβείων, γιατί κανένας θεσμός που σέβεται τον εαυτό του δεν δίνει απεριόριστα βραβεία. Ήδη, με ποσοστό βραβείων έως 20%, μέχρι πέρσι, οι περισσότεροι συνάδελφοί μας που συμμετείχαν στην ετήσια ποσοτική έρευνα, πιστεύουν ότι δίνουμε μεγάλο αριθμό. Υπήρξαν μάλιστα στελέχη στη διαβούλευση που, αντίθετα, πρότειναν 5% βραβεία. 

Ούτε μπορούμε να απαξιώσουμε σοβαρές προσπάθειες κάθε Οργανωτικής Επιτροπής να κάνει τις τελετές απονομής πιο συμμετοχικές, όπως έγινε πέρσι με την απονομή των Grand Ermis, η οποία κρίθηκε θετικά από το 51% των ερωτηθέντων στην έρευνα. 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, 
Όλα τα παραπάνω σάς τα εκθέσαμε αναλυτικά στη συνάντησή μας στα γραφεία σας, από τις 11 Οκτωβρίου. Λυπούμεθα ειλικρινά για την απόφασή σας, και έχουμε ήδη καλέσει το Γιάννη Ευσταθιάδη και όσους από εσάς έχουν την ευχέρεια του χρόνου για να συζητήσουμε και πάλι, στο πλαίσιο του Δ.Σ. ΕΔΕΕ. 

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι θεσμοί, κατά περιόδους, έχουν να αντιμετωπίσουν και διαφωνίες και αποχές. Με θετική διάθεση διαλόγου θα είμαστε εδώ για να βρούμε το σημείο σύγκλισης με τις εταιρίες της Ogilvy, όπως και με το σύνολο της αγοράς που εκπροσωπεί η ΕΔΕΕ και τα Ermis Awards. Όπως ξέρει όλη η αγορά, τα μόνα αδιαπραγμάτευτα ζητήματα για την ΕΔΕΕ είναι η αξιοπιστία και η αντιπροσωπευτικότητα του θεσμού. 

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τα ζητήματα που σας απασχολούν, καλούμε και εσάς και όσους συναδέλφους επιθυμούν, να διαβάσουν αναλυτικά τις προτάσεις σας και τις απαντήσεις μας, καθώς και το σύνολο των φετινών αλλαγών. 


Δείτε τις προτάσεις της Ogilvy 
http://www.edee.gr/files/Anakoinoseis/Ogilvy_Protaseis_Anavathmisis.pdf

Δείτε τα σχόλια της ΕΔΕΕ στις προτάσεις της Ogilvy 
http://www.edee.gr/files/Anakoinoseis/Apantiseis_EDEE_stis_protaseis_Ogilvy.pdf

Δείτε τον κανονισμό της διοργάνωσης 
http://https//www.ermisawards.gr/gr/ermis-awards/kanonismoi-enotiton/
Μανόλης Παπαπολύζος Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΕΕ"
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη