Trending

Πλαστικά στο ανθρώπινο σώμα

Γράφει η Marie L.

Έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού. Υπάρχουν και στα κόπρανα των ανθρώπων. Αποδείχθηκε ότι βρίσκονται σε όλα τα δείγματα κοπράνων σε διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Τα ίχνη που βρέθηκαν ανήκουν έως σε εννέα είδη μικροπλαστικών. Ο μεγαλύτερος αριθμός υπήρχε στα σωματίδια από πολυπροπυλένιο (PP) και τετραφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Ο μέσος όρος των ποσοτήτων αυτών είναι σε ένα δείγμα να υπάρχουν 20 σωματίδια μικροπλαστικών ανά 10 γραμμάρια κοπράνων. 

Η έρευνα είχε στοιχεία από την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Βρεττανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Φινλανδία και την Ιαπωνία. Επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αυστρίας δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο διεθνές συνέδριο United Europe Gastrenterology Week, (UEG Week), που έγινε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. 


Γνωρίζουμε για τα μικροπλαστικά ότι είναι σωματίδια που διαθέτουν διάμετρο μικρότερη  των πέντε χιλιοστών. Μπορεί να αποτελούν μέρος διαφόρων προιόντων ή μπορεί να δημιουργούνται από τη διάσπαση μεγάλων πλαστικών στη φύση. Μπαίνουν στον ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και προκαλούν προβλήματα υγείας με τη βλαβερή επίδραση τους στο ανοσοποιητικό σύστημα, ή διευκολύνοντας τη μεταφορά τοξικών χημικών και παθογόνων μικροοργανισμών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Νεότερη Παλαιότερη