Trending

O ανεξάντλητος Κλιντ Ίστγουντ

Γράφει η Marie L.

 Το όνομά του είναι Έρλ Στόουν, stone που σημαίνει πέτρα. Βλέπουμε ότι ο άνθρωπος αυτός φαίνεται να είναι πλασμένος από αυτό το στοιχείο. Είναι ηλικιωμένος, σχεδόν 90 χρονών, διατηρείται σε καλή κατάσταση, σπάνια γελά και είναι σκεπτικός γιατί η ζωή του είναι σε άσχημη φάση. Στο παρελθόν υπήρξε ανθοκόμος, πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας, είναι τώρα άπορος. Δεν έχει καλή σχέση  με την οικογένειά του. Είναι απομονωμένος. Πρέπει να σκεφτεί τί θα κάνει. Βρίσκεται τελικά μία λύση, να γίνει οδηγός. Θα οδηγεί ένα φορτηγό με παράνομο και ακριβό περιεχόμενο. Θα μεταφέρει ναρκωτικά του μεξικάνικου καρτέλ.
  Είδαμε την ιστορία στην οποία βασίζεται το ''Βαποράκι'' (The Mule). Eίναι η καινούρια ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, παίζεται ήδη στους κινηματογράφους. Ο Ίστγουντ είναι πολύ καλός σκηνοθέτης και δεν παραιτείται από την εργασία του. Επίσης ενεργεί χωρίς να στματάει. Στη ζωή του ξεκίνησε και ως ηθοποιός (χάρη σ'αυτό απέκτησε φήμη, κυρίως από τα γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε). Τον τελευταίο καιρό δεν ασχολήθηκε με αυτό. Έχει να ασχοληθεί από το 2012,όταν υποδήθηκε το γερο-scouter αθλητών στο έργο '' Τα γυρίσματα της ζωής''. Προηγουμένως υποδύθηκε τον τελευταίο σπουδαίο του ρόλο στο έργο ''Gran Torino'', το 2008. Στο ''Βαποράκι'' επανέρχεται.
  O Ίστγουντ παίζει ξανά σε ταινία στην ηλικία των 88 χρονών. Ίσως να φαίνεται πιο εύθραυστος τώρα, αλλά εν τέλει γίνεται δεκτός και ίσως προκαλεί και χαρά. Δεν μας αποδίδει στενοχώρια. Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το έγραψε ο Νικ Σενκ, που είχε γράψει και το ''Gran Torino''. Προέρχεται από την ιστορία του Λίο Σαρπ, του καλύτερου μεταφορέα ναρκωτικών,στο καρτέλ της Σιναλόα, ο οποίος δεν προκαλούσε υποψίες. Φαινόταν σαν ένα γέρο 90 χρονών που μετακινούνταν για δουλειές. Ο Ίστγουντ είχε δει το άρθρο για τον Έρλ Στόουν στους ''New York Times''και σκέφτηκε ότι θα ήταν ωραίο να τον υποδυθεί. Ο ίδιος, δήλωσε ότι πάντα αρέσκεται να παίζει ρόλους στην ηλικία του και ότι όσο προχωρά  η ηλικία συνειδητοποιείς ότι δεν ξέρεις τα πάντα. Και απλά βαδίζεις.
  Για τον ηθοποιό, το βάρος του Έρλ Στόουν δεν είναι ότι είναι μπλεγμένος με ναρκωτικά ή ότι αισθάνεται ένοχος σε ένα έγκλημα. Ο τύπος αυτός έχει οικονομικό πρόβλημα, έχει ανάγκη από χρήματα γιατί  θα χάσει το σπίτι του και το έργο της ζωής του. Όταν η δουλειά αυτή του αποφέρει κάποια χρήματα, θα μετεμφιεστεί σε Ρομπέν των Δασών για να αποβούν δίκαιες οι πράξεις του. Δίνει τη βοήθειά του σε κάποιους ανθρώπους. Εξακολουθεί όμως να είναι παράνομος. Ο Έρλ Στόουν πιστεύει λανθασμένα ότι τώρα που απέκτησε κάποια χρήματα θα αναπληρώσει το καινό στην επιμέλεια των αγαπημένων του και θα τον τοποθετήσουν ξανά στη ζωή τους. Αισθάνεται σωτήρας, αλλά πέφτει ηθικά. Γνωρίζει ότι πραγματοποιεί κάτι που δεν είναι καλό και στο μέλλον θα το πληρώσει.
  Η ζωή ενός τύπου που προσπαθεί να ξεπεράσει πολύ μεγάλα εμπόδια για να τα καταφέρει άρεσε πάντα στον Κλντ Ίστγουντ. Ο ίδιος αναφέρει ότι όταν εργάζεται ως σκηνοθέτης ή ως ηθοποιός σε όλες τις ταινίες αποκομίζεις κάτι. Διηγώντας ιστορίες, παίζοντας ρόλους, ζώντας τις περιπέτειες, προσπαθώντας να λύσεις τα προβλήματα, λαμβάνεις κάτι που αισθάνεσαι εσύ, δηλαδή τί θα έπραττες στην αληθινή ζωή. Αυτό κάνει την καριέρα του τόσο ελκυστική. Ο Έρλ είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει ότι δεν έπραξε το καλό για την οικογένειά του, αλλά προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπο να τον συγχωρήσουν. Πιστεύουμε ότι δε διαθέτουμε χρόνο. Μπορεί να μη διαθέτουμε αλλά και να διαθέτουμε.
                                                                                                                                           
Νεότερη Παλαιότερη