Trending

Παιδικά Χωριά SOS: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τον Ξενώνα Βρεφών SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης


Αυτές τις γιορτινές μέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» - Αναρρωτήριο Πεντέλης, επισκέφτηκε τον Ξενώνα Βρεφών SOS, που λειτουργούν τα Παιδικά Χωριά SOS στο κτίριο του Αναρρωτηρίου από το 2017, με σκοπό τη φροντίδα βρεφών από τα δημόσια νοσοκομεία και την αποκατάστασή τους σε ένα ζεστό, ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, σε οικογένειες αναδοχής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στον χώρο φιλοξενίας των βρεφών από τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Γιάννη Λιβανό και ενημερώθηκε από τους επαγγελματίες βρεφονηπιοκόμους, που στελεχώνουν τον Ξενώνα, για το έργο και τους σκοπούς του προγράμματος, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στην προσπάθειά τους να προετοιμάσουν τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ενταχθούν σε μια οικογένεια αναδοχής, που θα τα αγκαλιάσει και θα τους προσφέρει την εξατομικευμένη φροντίδα που χρειάζονται.

Αυτή η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης, που είχε πραγματοποιήσει στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου και δηλώνει τη σημασία που δίνει η ίδια στο θέμα της προστασίας των παιδιών και στον ρόλο που παίζει η οικογενειακή φροντίδα για την ομαλή ανάπτυξη κάθε παιδιού.

Ο Ξενώνας Βρεφών SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017 από τα Παιδικά Χωριά SOS σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μετέπειτα της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Από την αρχή της λειτουργίας του, σκοπός του προγράμματος ήταν να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον και να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους, ενώ παράλληλα να προωθηθεί ο θεσμός της αναδοχής ως εναλλακτική οικογενειακής αποκατάστασης για αυτά τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την πρώτη ενέργεια σύμπραξης μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον χώρο της παιδικής προστασίας, που μέχρι σήμερα έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.


Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να 
χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Ανάπτυξη και Προώθηση της Αναδοχής σε συνεργασία με τη UNICEF, ως εταίρος στο πρόγραμμα «Child Guarantee» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους. Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe. 
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα --> Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη