Trending

Startups in Greece 2021-2022 report από το Found.ation και το EIT Digital

Το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital αποτυπώνει την επίδραση των προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων στην ελληνική startup σκηνή.

 


Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), δημοσίευσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ένα εκτενές report, με σκοπό την καταγραφή των ευκαιριών χρηματοδότησης και των προφίλ των startups στην Ελλάδα. Το 2021 αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά, κατά την οποία είχαμε νέα ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή. Συνολικά, το νέο κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε φέτος τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ follow-on επενδύσεων.

 

Η φετινή έκδοση υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων - EATE (HDBI), και τελεί υπό τη χορηγία των Eurobank | egg – enter•grow•go | Corallia και Oracle for Startups.

 

Καθώς η πρωτοβουλία EquiFund ολοκληρώνεται σταδιακά, έχοντας επιτύχει τον σκοπό της, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, προαναγγέλλει νέες επενδυτικές ευκαιρίες: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει ένα αρχικό κεφάλαιο πάνω από €200 εκατ. από δημόσιους πόρους στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι €1,26 δισεκατομμύρια.»

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου της EATE Δρ. Χάρη Λαμπρόπουλου στο report: «Εάν λάβουμε υπόψη όλα τα είδη των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μέσων και πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των επενδύσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στο επίπεδο των εταιρειών που επενδύουν, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία πάνω από €7-€10 δις. και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια.».

 

Στο report καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund, αλλά και από επενδυτικά σχήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, και αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί. Επίσης, ανανεώνονται και παρουσιάζονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση εντός του 2021 αλλά και συνολικά, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς.

 

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Found.ation συνεργάστηκε με το Velocity.Partners VC, ένα από τα funds του EquiFund,με στόχο να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των ελληνικών εταιρειών startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους (στάδια pre-seed και seed), να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να εντοπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αναζήτηση χρηματοδότησης και να χτίσει το προφίλ τους.

 

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

  • Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα €500 εκατ.
  • Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.
  • Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες που φτάνουν το στάδιο “unicorns” της ελληνικής επικράτειας (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).
  • Εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των €100.000 έως €200.000, καθώς και στα €400.000 έως €500.000. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Όσον αφορά την εστίασή τους στην αγορά, σχεδόν το 70% από αυτές εστιάζει στο B2B.
  • Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.
  • Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.

Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βιωσιμότητα της τοπικής κοινότητας startups, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακμάζον οικοσύστημα που θα πυροδοτήσει περαιτέρω την ανάπτυξη. Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners δηλώνει: «Το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή όσον αφορά τη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα exits και τους unicorns. Είναι, επίσης, το έτος κατά το οποίο αρχίζει να πραγματοποιείται μια ακόμη μετάβαση στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών για την αναδυόμενη αγορά μας.» Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις εκπροσώπων των funds αλλά και angel investors που φιλοξενούνται επίσης στο report.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το report (μόνο στα αγγλικά), κατεβάζοντάς το από τη διεύθυνση https://thefoundation.gr/innovation-platform/research-publications/startups-in-greece/Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη