Trending

Νέες προσλήψεις στην Ελλάδα: οι πιό hot κλάδοι


Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 505 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο.

Με το 36% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 24% να προβλέπει μείωση και το 38% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +16%. Οι προοπτικές προσλήψεων αυξάνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε δέκα (10) από τους έντεκα (11) τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωση αναμένεται σε έναν τομέα.

Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +33%. Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών και της Εστίασης ,Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται στο +28% και +22%, αντίστοιχα.


Η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα της Εκπαίδευσης, Υγείας και τις Δημόσιες Υπηρεσίες με τις Προοπτικές να είναι στο +2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς μεγέθους 50-249 εργαζόμενους, με τις Προοπτικές να αναμένονται στο +24%.


Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη στην αγορά, σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας. Η οικονομία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το 2022 ενώ οι δείκτες της ανεργίας μειώνονται. Παρόλο αυτά, το φαινόμενο της έλλειψης ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Έλληνες εργοδότες για την οποία θα πρέπει επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων».

Επιπλέον Ευρήματα

Στο πλαίσιο της έρευνας, θέσαμε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με τις προσδοκίες που έχουν οι οργανισμοί για τον εμβολιασμό καθώς και την επιστροφή των εργαζομένων στον χώρο εργασίας για το Α’ τρίμηνο του 2022.

-Πλαίσιο Εμβολιασμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο τρίτα των εργοδοτών θα εφαρμόσουν μια αυστηρότερη στρατηγική εμβολιασμού για τους εργαζομένους τους ώστε να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, ενώ στην Ελλάδα, καταγράφονται σχεδόν οι μισοί εργοδότες (49%). Ακολουθεί το 39% των Ελλήνων εργοδοτών το οποίο ενθαρρύνει και παρέχει κίνητρα στους εργαζομένους τους για τον εμβολιασμό ενώ το 20% θα ακολουθήσει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, αφήνοντας ελεύθερη επιλογή στους εργαζόμενους. Παγκοσμίως τα ποσοστά ανέρχονται σε 33% και 15% αντίστοιχα. Όταν πρόκειται για σύγκριση κλάδων, η Πρωτογενής Παραγωγή με ποσοστό 70%, η Βιομηχανία/Παραγωγή (70%) και οι Κατασκευές (61%) είναι πιο πιθανό να εφαρμόσουν αυστηρότερο πλαίσιο εμβολιασμού. Το 46% των Ελληνικών επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους θα ενθαρρύνει τον εμβολιασμό τονίζοντας τα οφέλη χωρίς να τον επιβάλλει, προσφέροντας κίνητρα (π.χ. μπόνους μετρητών).

-Εργασιακά μοντέλα

Οι εργοδότες παγκοσμίως γνωρίζουν ότι η ευελιξία αποτελεί το κλειδί για την προσέλκυση εργαζομένων σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας: Οι οργανισμοί αναμένουν τους εργαζόμενους τους στην ειδικότητα των Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής με ποσοστό 51% και της Βιομηχανίας και της Παραγωγής (29%) να ακολουθήσουν ένα υβριδικό μοντέλο. Για την Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 49% και στο 26%. Για τους ρόλους στη Βιομηχανία/Παραγωγή το 58% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν την επιστροφή στον χώρο των επιχειρήσεων, το 51% για τους ρόλους της Εξυπηρέτησης Πελατών και το 49% για το Ανθρώπινο Δυναμικό (HR). Ρόλοι στην Πληροφορική είναι πιο πιθανό να εργάζονται απομακρυσμένα με την επιλογή των εργοδοτών να διαμορφώνεται στο 15%.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Με βάση την εποχικά προσαρμοσμένη ανάλυση*, οι 39.681 εργοδότες στις 40 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα, προσδοκούν σε αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο. Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο καταγράφονται σε Περού, Ινδία, Βραζιλία, Ιρλανδία και Ολλανδία. Οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και Τσέχικη Δημοκρατία.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται και στις 23 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) κατά το προσεχές τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε 22 χώρες, και αποδυναμώνονται σε μια. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι προθέσεις προσλήψεων δεν αποδυναμώνονται σε καμία από τις χώρες. Τα ισχυρότερα περιφερειακά σχέδια προσλήψεων καταγράφουν οι εργοδότες σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κάτω Χώρες, ενώ τις πιο αδύναμες προβλέψεις αναφέρουν οι εργοδότες στην Τσεχική Δημοκρατία και την Ελλάδα. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη