Trending

Alpha Bank: πούλησε project έναντι 2,4 δις ευρώ


  Έκλεισε τη μεγάλη συμφωνία για “κόκκινα δάνεια”, ανακτηθέντα και άλλα ακίνητα, η Alpha που θα αλλάξει άρδην, την εικόνα του ισολογισμού της. Στη Cerberus μεταβιβάζει ο όμιλος Alpha Bank το μεγάλο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων στην Κύπρο Project Sky, συνολικής λογιστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Έτσι εξυγιαίνει περαιτέρω τον ισολογισμό της μειώνοντας το δείκτη ΜΕΑ στο 13%.

Ειδικότερα, ο όμιλος Alpha Bank υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία σήμερα 14 Φεβρουαρίου με το fund της Cerberus και θα πουλήσει το πακέτο δανείων και ακινήτων μέσω της έμμεσης θυγατρικής του Ομίλου, Alpha Διεθνών Συμμετοχών, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει στο τρίτο τρίμηνο φέτος.

Είναι η μεγαλύτερη πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελληνική Τράπεζα και η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Κύπρο, αναφέρει η Alpha Bank. Το χαρτοφυλάκιο του Project Sky αποτελείται από σύνθετα projects real estate με έκθεση, τόσο σε δανειολήπτες retail και wholesale, από όλους τους τύπους ανοιγμάτων wholesale, ΜμΕ, λιανικής τραπεζικής όσο και από ανακτηθέντα ακίνητα ύψους 200 εκατ.ευρώ. Κατά συνέπεια, πέραν της απομόχλευσης του stock των ΜΕΑ, η συναλλαγή επιτρέπει στην Τράπεζα να απαλλαγεί και από το μεγαλύτερο τμήμα των REOs στην κυπριακή αγορά.

Με τη συναλλαγή αυτή η Alpha Bank ολοκληρώνει τις μεγάλες συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής, ο Όμιλος εξυγιαίνει περαιτέρω τον ισολογισμό του, μειώνοντας τον δείκτη ΜΕΑ (NPE) κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 13% (με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2021 pro forma).

Η εκτιμώμενη επίπτωση της συναλλαγής στα Αποτελέσματα Χρήσης είναι 200 εκατ. ευρώ και κινείται εντός του προϋπολογισμού του Ομίλου. Εκτιμάται ότι θα έχει επίπτωση στον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) του Ομίλου, ύψους 20 μονάδων βάσης (με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2021 pro forma).

Η Alantra Corporate Portfolio Advisors International Limited (“Alantra”) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η KPMG Limited (Cyprus) ως σύμβουλος δέουσας επιμέλειας, η Allen & Overy LLP ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η εταιρεία Chryssafinis and Polyviou LLC ως εγχώριος νομικός σύμβουλος. Banks Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη