Trending

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας και π. πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος


  Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, ο επιχειρηματίας πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. O  Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήταν ηγέτης της οικογενειακής εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» την οποία το 2014 πούλησε στον γαλλικό κολοσσό Imerys Group. Ήταν πατέρας τριών παιδιών…

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε την λύπη του για τον αδόκητο χαμό του φίλου του, πρώην Προέδρου του ΣΕΒ …

«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, ύστερα από μια σύντομη, αλλά πράγματι γενναία μάχη για τη ζωή του. Η απώλειά του αποδίδει, πιστεύω, στην έκφραση «δυσαναπλήρωτο κενό» το πλήρες νόημά της.
Γιατί ο Οδυσσέας είχε πολλά ακόμη να δώσει στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου, καθώς συνδύαζε την επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία με το ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Τη βιομηχανική παράδοση με την εξωστρεφή καινοτομία. Τον κοσμοπολιτισμό με τον αθόρυβο πατριωτισμό. Και την προσφορά στην τέχνη με την ανώνυμη βοήθεια προς τον αδύναμο συνάνθρωπο. Ήταν ένας άξιος Έλληνας και ένας ολοκληρωμένος πολίτης»
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είχε δηλώσει προφητικά πριν από 2 χρόνια στο Οικονομικό Forum των Δελφών…
«Ένα από τα δυσκολότερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ηγεσία μιας επιχείρησης είναι η μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη. Η επιχείρηση που κάποιος δημιούργησε είναι το παιδί του είναι πολύ δύσκολο αυτό να το αφήσει και να το εμπιστευτεί σε κάποιον άλλο. Πιστεύω, ότι κάποιος ό,τι έχει να κάνει μπορεί να το κάνει τα πρώτα 8-10 χρόνια. Μετά όλα μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο. Και τότε πρέπει να έχεις το θάρρος να αποχωρείς και να αφήνεις το σωστό διάδοχο να πάει πιο πέρα αυτό που έφτιαξες»
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος γεννήθηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων στο Πανεπιστήμιο Montan Universitaet Leoben της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne στην Αγγλία, ενώ πήρε πτυχίο MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στο Fontainebleau της Γαλλίας.
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και της Lamda Development A.E αλλά και του ΔΣ της IMERYS Group και της ASK Chemicals GmbH.

Την περίοδο 2000-2006 διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ . Επιπλέον, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε., πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος (2002-2011) και πρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011 – 2014).

Ο ΣΕΒ με θλίψη αποχαιρετά τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο.

Αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας

Με ανείπωτη θλίψη ο ΣΕΒ αποχαιρετά σήμερα τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, τον πρώην πρόεδρό του, που έφυγε πολύ νωρίς αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια σπουδαία παρακαταθήκη στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Άξιος συνεχιστής μιας μεγάλης οικογενειακής επιχειρηματικής παράδοσης, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος συνδύασε με επιτυχία την επιχειρηματική ανάπτυξη με την κοινωνική ευθύνη.

Πρωτοπόρος και οραματιστής, με ευρεία μόρφωση και βαθιά γνώση των αρχών του μάνατζμεντ και της σύγχρονης διοίκησης, αντιλαμβανόταν τις εκσυγχρονιστικές ροπές του καιρού του φροντίζοντας να της μεταλαμπαδεύει στην ευρύτερη κοινότητα, επιχειρηματική και κοινωνική.

Μέσα από τις γραμμές του ΣΕΒ, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2000-2006, μπόλιασε το επιχειρηματικό κίνημα με ιδέες και με νέους θεσμούς, με διάρκεια στο χρόνο. Θεωρούσε την ανταγωνιστικότητα αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία και στο πλαίσιο αυτό εργάστηκε για την ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, και την προώθηση της καινοτομίας παντού. Εκτιμούσε ως αναγκαία για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη τη διασύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την κόσμο των επιχειρήσεων, για αυτό και ενίσχυσε με συνέπεια  νέους εκπαιδευτικούς θεσμούς, όπως το ALBA.

Πίστευε στους νέους και στήριξε τη νέα γενιά, ιδρύοντας το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (νυν Junior Achievement). Υπήρξε υπέρμαχος του κοινωνικού διαλόγου, και πίστευε ότι μπορούμε να προωθούμε συναινετικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας μας, με καλά τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις.

Η συλλογική δράση και προσφορά του αναγνωρίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν εξελέγη αντιπρόεδρος της BusinessΕurope (πρώην UNICE) με ευθύνη τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις.

Mε την Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων που καθιέρωσε επί της θητείας του, διατράνωσε την πίστη του στην αυτοδέσμευση της επιχειρηματικότητας απέναντι στην πολιτεία και στις ανάγκες της κοινωνίας. Υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, ενώ με τη δράση του επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι ο ΣΕΒ οφείλει να εκπροσωπεί τα πιο δημιουργικά, ανήσυχα και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας. Banks Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη