Trending

2021 : Χρονιά - ρεκόρ για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα


Συνολικά κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αποκρατικοποιήσεις το 2021. Αντλώντας ώθηση από την ανάκαμψη της οικονομίας, οι εγχώριες επιχειρήσεις κατέγραψαν χρονιά-ρεκόρ, θέτοντας τη βάση για ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 2022.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της PwC Ελλάδας, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η συνολική τους αξία ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών ήταν κατά 29% αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος ωστόσο η μέση αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των εκδόσεων ομολόγων ύψους 4,2 δισ. ευρώ αλλά και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και των συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια που άγγιξαν τα 9 δισ. ευρώ το 2021.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη μελέτη, εστιάστηκε στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Τεχνολογίας (ΤΜΤ), καθώς οι σχετικές συναλλαγές αντιστοιχούν στο 26,8% της αξίας. Όπως αναφέρει η μελέτη της PwC, οι εν λόγω συναλλαγές καινοτομίας είχαν αρκετά υψηλό τίμημα, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των ψηφιακών αναγκών που υπάρχουν στην μετά πανδημική εποχή.

Δεύτερος επικρατέστερος ήταν ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών με τις συναλλαγές να αντιστοιχούν στο 15,5% της αξίας, ακολουθούμενος από τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (15.2%) και τις Υπηρεσίες (14%). 

Έντονη ήταν η δραστηριότητα και στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, η συνολική αξία των οποίων ανήλθε σε 4,22 εκ. ευρώ μέσω 14 εκδόσεων το 2021, έναντι 1,73 δισ. ευρώ και 6 εκδόσεων ομολόγων το 2020, υποδεικνύοντας τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία.

Αντίστοιχα αυξημένη ήταν η αξία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, το 2021 η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, δημιούργησε σημαντικά έσοδα από την ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων που είχαν καθυστερήσει λόγω της πανδημικής κρίσης το 2020. Συνολικά, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ανήλθαν σε 3,02 δισ. ευρώ. Εντός του 2021 μεταξύ άλλων εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση για την πώληση του Ελληνικού, ύψους 300 εκατ. ευρώ εκ των 915 εκ. ευρώ του συνολικού τιμήματος  και υπεγράφη η σύμβαση για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Το 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση της παραχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Asset Management, έναντι 1,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρήθηκε τη χρονιά που μας πέρασε και ως προς τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συστημικές τράπεζες. Η αξία των σχετικών συναλλαγών ανήλθε σε 12,1 δισ. ευρώ ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Έτσι, επικουρούμενα από τη σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ολοκλήρωσαν την πώληση χαρτοφυλακίων συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας 38,2 δισ. ευρώ. 

Αναφορικά με το 2022, η μελέτη της PwC προβλέπει πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους μπορούν να ξεπεράσουν τα 6,3 δισ. ευρώ, με επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ να προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, το συνολικό ύψος αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό-ρεκόρ των 8,6 δισ. ευρώ. 

Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner, Advisory Leader, δήλωσε: «Το 2021 αποτέλεσε ιδιαίτερα δυναμική χρονιά για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ανεβάζοντας ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη σε σχέση με το 2020. Η ανάκαμψης της οικονομίας έδωσε ώθηση για νέες συμφωνίες και επέτρεψε να ολοκληρωθούν εκείνες που είχαν ‘παγώσει’ λόγω πανδημίας. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος αριθμός των συναλλαγών αλλά και αποκρατικοποιήσεων που δρομολογήθηκαν το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος έχει βάλει τις βάσεις ώστε το 2022 να αποτελέσει χρονιά-ρεκόρ παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία.» 

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: «Το 2021 μια χρονιά έντονης ανάκαμψης μετά την πανδημική ύφεση, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αγορά των Ε&Σ που κατέγραψαν σημαντική αύξηση, τόσο σε αριθμό όσο και σε συνολική αξία συναλλαγών. Ουσιαστικά, εντός του 2021 υλοποιήθηκε μια σειρά από συμφωνίες που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα μπήκαν οι βάσεις για μια σειρά από μελλοντικές συμφωνίες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος. Στον τραπεζικό κλάδο, οι συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθαν σε 12,1 δισ. ευρώ, αλλάζοντας πλήρως το χάρτη τόσο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσο και των services. Η δυναμική αυτή, αλλά και οι συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει και προγραμματίζονται να υλοποιηθούν εντός του 2022 βάζουν τις βάσεις για μια ιδιαίτερα δυναμική χρονιά, σε πείσμα της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας.»

Ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, σημείωσε: «Το 2021 χαρακτηρίστηκε από έντονη δυναμική στο σύνολο της αγοράς με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της τεχνολογίας, καθώς και αυτού των τροφίμων και ποτών που συνολικά αντιστοιχούν σε πάνω από 40% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία και ήταν τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία, λόγω σημαντικών εκταμιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021. Αναφορικά με το 2022, καθοριστικοί παράγοντες αναμένεται να αποτελέσουν η επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και η ένταση της ενεργειακής κρίσης. Εντούτοις, η δυναμική που αναπτύχθηκε το 2021 ενδέχεται να υπερκεράσει τα εμπόδια, οδηγώντας σε μια ακόμη χρονιά ρεκόρ αναφορικά με τις Ε&Σ. »
Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη