Trending

Το golden boy και η απάτη των 11 δισεκατομμυρίων


Μπορεί το όνομά του να ακούγεται άγνωστο, όμως ο 55χρονος Γκρεγκουάρ Τουρνάν έχει συνδεθεί με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης με πρωταγωνιστή τον κολοσσό Allianz. Ποιος είναι, ωστόσο, ο «αρχιμάγειρας» της οικονομικής απάτης πίσω από την Allianz, που υφάρπαξε περί τα 60 εκατ. δολάρια;

Ας πάρουμε, τα πράγματα από την αρχή, ο Γκρεγκουάρ Τουρνάν ή Γκρεγκ, όπως τον φωνάζουν, γαλλικής καταγωγής με διπλή υπηκοότητα (γαλλική και αμερικανική) σπούδασε εν έτει 1987 Οικονομικά στο Trimity University του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, ενώ το 1995 πήρε το μεταπτυχιακό του από το Northwestern University. Από τότε, φαινόταν ότι θα ακολουθούσε μια λαμπρή καριέρα και το 2002 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Allianz.

Εντέλει, αναρριχώμενος στον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό, εκμεταλλεύτηκε το brandname της Allianz, αλλά και την έλλειψη σωστής εποπτείας από τις αμερικανικές Αρχές, με αποτέλεσμα να καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές και να κερδίσει 60 εκατ. δολάρια ως αμοιβή.

Το κουβάρι της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του 2020, όταν η πανδημία του κορονοϊού κυριάρχησε στον πλανήτη και πάγωσε τις οικονομικές δραστηριότητες λόγω των lockdowns. Το σκάνδαλο ξέσπασε στην κυριολεξία σαν καταιγίδα, όταν κατέρρευσαν κεφάλαια ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διαχειριζόταν από το 2014 μέχρι και το 2020 ο Τουρνάν, οδηγώντας τους επενδυτές σε τεράστιες απώλειες.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς δικαστές, ο Τουρνάν πλαστογράφησε έγγραφα, εφηύρε ψεύτικες αναφορές κινδύνου, τροποποίησε υπολογιστικά φύλλα και είπε ψέματα για την ακολουθούμενη επενδυτική στρατηγική. Και παρά την υπερασπιστική τακτική που ήθελε τις κατηγορίες να είναι αδικαιολόγητα βαριές, με αποτέλεσμα να στερούν από τον 55χρονο Γάλλο το δικαίωμα της δίκαιης υπεράσπισης, ο Τουρνάν, αλλά και δύο ακόμη διαχειριστές κεφαλαίων της Allianz δήλωσαν ένοχοι ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Μέσα σε έναν χρόνο έβγαλε 13 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποδείχθηκε, ο Τουρνάν κι ένας ακόμη σύμβουλος επενδύσεων βγήκαν από την απάτη όχι απλώς κερδισμένοι, αλλά με τεράστια περιουσία. Μόνο για το 2019, τα ετήσια κέρδη που αποκόμισε από την απάτη ο Γαλλοαμερικανός golden boy ανέρχονται σε 13 εκατ. δολάρια, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν επιβληθούν τα γενικευμένα lockdowns σε Ευρώπη και Αμερική, δήλωνε στους επενδυτές απόλυτα προετοιμασμένος απέναντι σε οποιαδήποτε ανωμαλία στις αγορές. Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, η μία μήνυση διαδεχόταν την άλλη και η έρευνα από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ξεκίνησε εις βάθος.

Εντέλει, η Allianz συμφώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να μπει σε διακανονισμό και να πληρώσει 6 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων τα 2,3 δισεκ. αντιστοιχούν σε πρόστιμο, τα 3,2 δισεκ. σε αποζημίωση και τα 463 εκατ. σε κατασχέσεις αναφορικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση απάτης στις ΗΠΑ την τελευταία διετία.

Όταν ο αστυνομικός κοιμάται
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των αναλυτών δεν είναι τόσο η απάτη αυτή καθεαυτή, αλλά η χειμερία νάρκη στην οποία είχε πέσει η SEC, αλλά και η ίδια η Allianz.

Το 2002 ο Τουρνάν ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Allianz Global Investors και το 2005 ιδρύουν από κοινού το συνταξιοδοτικό fund Structured Alpha funds, το οποίο απευθυνόταν στους πάντες, από του εργάτες στην Αλάσκα έως τους εκπαιδευτικούς στο Αρκάνσας και τους εργαζόμενους στο μετρό της Νέα Υόρκης. Το fund – δημιούργημα του Τουρνάν χρησιμοποιούσε περίπλοκες επιλογές επενδυτικών στρατηγικών, προκειμένου οι επενδυτές να έχουν απόσβεση.

Μάλιστα, ο Τουρνάν δεν δίσταζε να διαφημίζει τις πρακτικές του. Χαρακτηριστικό είναι ένα βίντεο του Reuters τον Μάιο του 2016 στο οποίο ο Γκρεγκ μιλώντας αγγλικά με γαλλικό accent, δήλωσε ότι το καλύτερο περιβάλλον για τα funds είναι τα bear markets με υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας. «Οι στρατηγικές μας δεν είναι άλογα κούρσας που ψάχνουν με ταχύτητα τον τρόπο για να έχουν κέρδη. Είναι οχήματα τετρακίνησης σχεδιασμένα να οδηγούν σε σκληρό τερέν» έλεγε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η αμερικανική Δικαιοσύνη σε μια… απόδοση των λόγων του ανέφερε στο κατηγορητήριο πως επί της ουσίας έτσι, ο Τουρνάν «εξαπάτησε τα funds και τους επενδυτές τους, υποτιμώντας τον κίνδυνο».

Ως απτό παράδειγμα της τακτικής του Τουρνάν και των συνεργατών του, μπορεί να ληφθεί μία από τις περιπτώσεις που ανέφερε ο δημόσιος κατήγορος: Ο Τουρνάν κι ένας άλλος fund manager λάμβαναν αναφορές κινδύνου από μια «αδελφή» εταιρεία. Και οι δύο δεν δίστασαν να τροποποιήσουν 75 εξ αυτών των αναφορών πριν τις παραδώσουν στους επενδυτές, μειώνοντας εσκεμμένα τον κίνδυνο απωλειών σε περιπτώσεις ανωμαλίας. Μάλιστα, ο Γαλλοαμερικανός προχωρούσε ένα βήμα παρακάτω, διαφημίζοντας τις επενδυτικές του προτάσεις εκμεταλλευόμενος τη φήμη αξιοπιστίας της Allianz, την οποία χαρακτήριζε ως τον «επικεφαλής αστυνομικό» των προτάσεών του, καθώς επρόκειτο για «μία από τις μεγαλύτερες και πιο συντηρητικές ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο, που επιβλέπει κάθε βήμα που κάνω».

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε ο αστυνομικός κοιμόταν και η Allianz ουδέποτε είχε δώσει πράσινο επενδυτικό φως στις προτάσεις Τουρνάν, ο οποίος μπλόφαρε με το χαρτί της εμπιστοσύνης και για πολλά χρόνια κέρδιζε τις πατρίδες του πόκερ παράνομου πλουτισμού. Powergame Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη