Trending

Καυτές εξελίξεις στον χώρο των media στην Ελλάδα

Η United Group διεκδικεί άρση της απαγόρευσης για «έξοδο» στην ελεύθερη τηλεόραση με προσφυγή στην ΕΕ. Σε τροχιά εξαγοράς εισέρχεται ο Alpha μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου. Οριστικοποιείται το εμπορικό deal ανάμεσα σε Nova και Alpha που ξεκινά τον Ιούνιο, και θα πριμοδοτήσει το κανάλι της Motor Οil με επιπλέον 10 αγώνες από το Nations League.


Τούνελ εξόδου προς την ελεύθερη τηλεόραση «σκάβει» η United Group μέσω της προσφυγής που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ την ίδια στιγμή οριστικοποιείται το deal με τον Alpha για την ανταλλαγή αθλητικού περιεχόμενου, που θα ενισχύσει σημαντικά το κανάλι της Motor Οil. Σχεδόν έξι μήνες μετά την προαναγγελία της εν λόγω κίνησης δια στόματος της CEO Βικτόριας Μπόκλαγκ, η United Group προσέφυγε στα ευρωπαϊκά όργανα κατά του άρθρου 43 του νόμου 47479/2021, με το οποίο απαγορεύεται σε φορείς της συνδρομητικής τηλεόρασης να εμπλακούν μετοχικά και να ελέγχουν ελεύθερα κανάλια. Όπως αναφέρουν πηγές από τη Nova, η United Group κινείται με γνώμονα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και στο πλαίσιο αυτό θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Με την προσφυγή στην ΕΕ, η United Group επιβεβαιώνει εμφατικά την πρόθεσή της να «βγει» στην ελεύθερη τηλεόραση ασκώντας πίεση για την άρση της απαγόρευσης και την αλλαγή του εγχώριου νομοθετικού πλαισίου που μπλοκάρει την επέκταση της εταιρείας σε free-to-air κανάλι.

Στο κάδρο των εξαγορών ο ALPHA
Την ίδια στιγμή, και ενώ διανοίγεται όλο και ευρύτερος δίαυλος συνεργασίας της United Group (Nova) με τον Alpha, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κανάλι της Motor Οil μπαίνει στο κάδρο των πιθανών εξαγορών μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι η United Group ο βασικός «μνηστήρας» για τον Alpha –εφόσον αρθούν οι απαγορεύσεις του νόμου- ή υπάρχουν και άλλα ενδιαφερόμενα funds; Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Alpha εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά εξαγοράς και είναι πιθανόν το κανάλι να αλλάξει χέρια μέσα στον επόμενο χρόνο.

Μετά και την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ, οι μέτοχοί του αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία που θα τους δίνει μελλοντικά τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα από άλλο σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να πουληθεί «φαινομενικά» σε κάποιο fund, ενώ θα συνεχίσει να ελέγχεται από τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό δεν «ταιριάζει» το προφίλ της United Group, υπονοώντας την ύπαρξη και άλλων επενδυτικών σχημάτων με ενδιαφέρον για είσοδο στην εγχώρια ελεύθερη τηλεόραση.

Εμπορικό deal μεταξύ NOVA και ALPHA
Και ενώ βοά το mediaκό παρασκήνιο για το μέλλον του Alpha και τις στοχευμένες κινήσεις της United Group, το κανάλι της Motor Οil προχωρά σε εμπορικό deal με τη Nova που του εξασφαλίζει δυναμικό «παρών» και στο αθλητικό περιεχόμενο και του δίνει σημαντική ώθηση στην εκπνοή της σεζόν. Τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας πολλών επιπέδων ανάμεσα στο ελεύθερο και το συνδρομητικό κανάλι θα βγουν στον αέρα στις αρχές Ιουνίου και θα εγκαινιαστούν με την έναρξη της νεοσύστατης διεθνούς διοργάνωσης της UEFA, το Nations League. Η συμφωνία ανάμεσα σε Nova και Alpha περιλαμβάνει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη και για τις δύο πλευρές, με τη Nova να συμπληρώνει το παζλ και να μεταδίδει το σύνολο των αγώνων του Nations League χωρίς εξαιρέσεις, και τον Alpha να «προικίζεται» με επιπλέον αθλητικό περιεχόμενο από την κορυφαία διοργάνωση-προπομπό του Mundial.

Πρόκειται για μεγάλο εμπορικό deal το οποίο επιδίωξε ο Alpha αφού «κλείδωσε» πριν έναν χρόνο τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου. Στόχος σε πρώτη φάση να κάνει μια στρατηγική συνεργασία σχετικά με την παραγωγή των ποδοσφαιρικών ματς κάτι στο οποίο η Nova έχει «παράδοση» και έχει δώσει τα φώτα της, προσωπικό και τεχνογνωσία, όπως τον Ιούνιο του 2021 με το Euro στον ΑΝΤ1. Στο πλαίσιο αυτό, «χτίστηκε» ένα εμπορικό deal αμοιβαία επωφελές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Alpha συμφώνησε να μοιραστεί τα «αποκλειστικά» δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Εθνικής Ομάδας με τη Nova, η οποία θα μεταδίδει ζωντανά και παράλληλα τα ματς της Εθνικής που της έλειπαν από το πακέτο του Nations League.

H NOVA παραχωρεί 10 αγώνες στον ALPHA
Επιπλέον, ο Alpha που είχε εξασφαλίσει αρχικά 6 αγώνες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου (4 τον Ιούνιο και 2 το Σεπτέμβριο) θα πριμοδοτηθεί με επιπλέον περιεχόμενο.
Στο πλαίσιο του deal, η Nova συμφώνησε να παραχωρήσει στον Alpha συνολικά 10 αγώνες από το Nations League, με αναμετρήσεις υψηλού ενδιαφέροντος, ώστε να μπορέσει και το κανάλι της Motor Οil να εκμεταλλευτεί διαφημιστικά το αθλητικό περιεχόμενο φτιάχνοντας ένα εμπορικό πακέτο στην εκπνοή της σεζόν. Η πρεμιέρα θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιουνίου με τον αγώνα «Βόρεια Ιρλανδία – Ελλάδα», ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις αγώνες κάθε Πέμπτη και Κυριακή.

Με τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος, αλλά και τα επιπλέον 10 ματς του Nations League που εξασφαλίζει ο Alpha από το deal με την Nova, το πρόγραμμα του καναλιού θα τροποποιηθεί ενώ ο «Σασμός» θα… θυσιάσει μία ημέρα μετάδοσης, παραχωρώντας τις Πέμπτες στην Εθνική μας ομάδα. Παράλληλα, προχωρά το σχέδιο μετεγκατάστασης του τηλεοπτικού πυλώνα της Nova που βρίσκεται υπό συγχώνευση με τη Wind, στις εγκαταστάσεις της Star Investments, ιδιοκτησίας του ομίλου Βαρδινογιάννη. Σε εξέλιξη βρίσκονται και συζητήσεις για επιπλέον επέκταση της συνεργασίας μεταξύ United Group και τον όμιλο Star – Alpha στο επίπεδο των ψηφιακών δραστηριοτήτων με πιθανή μεταβίβαση assets από το ψηφιακό portfolio, μεταξύ των οποίων το pod.gr που φέρει την υπογραφή του Σταύρου Θεοδωράκη. Marketing Week Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη