Trending

$100.000 ετήσια ο μέσος μισθός στον τεχνολογικό κλάδο στις ΗΠΑ

Γράφει η Ζωρζέτ Ζολώτα
Power Game

Οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό κλάδο είναι οι πιο ωφελημένοι από την αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ, κερδίζοντας αρκετά περισσότερα το 2021 σε σχέση με το 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία του ιού SARS-CoV-2. Αλλά δεν είναι οι μόνοι κερδισμένοι. Συνολικά, οι ετήσιες αποδοχές για τον μέσο εργαζόμενο των 275 εταιρειών που ενσωματώνονται στον δείκτη S&P 500 ήταν υψηλότερες από το 2019.


Από τις 275 εταιρείες σχεδόν οι 150 προχώρησαν σε αυξήσεις της τάξεως του 10% ή και περισσότερο, με τον μέσο εργαζόμενο να λαμβάνει πάνω από 100.000 δολάρια το περσινό έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται η Netflix, η πλατφόρμα ελεύθερης ροής και παραγωγών. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Alphabet, μητρική της Google, και ο όμιλος Meta, ο οποίος ελέγχει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Εκεί ο μέσος εργαζόμενος δηλώνει ετήσιες αποδοχές σχεδόν 300.000 δολαρίων.

Οι μέσοι μισθοί σε κολοσσούς των ΗΠΑ
H Goldman Sachs και η BlackRock, δυο από τους ισχυρότερους παίκτες στη Wall Street, κατέβαλαν στον μέσο εργαζόμενο λίγο έως πολύ 165.000 δολάρια συνολικά το 2021, με άνοδο άνω του 12% από το 2019. Παρομοίως περίπου στα 102.000 δολάρια κινήθηκε πέρσι η μέση ετήσια αποζημίωση στο προσωπικό της Bank of America και στα 92.000 δολάρια σ’ ότι αφορά την JPMorgan. Πτώση 12% εμφανίστηκε, αντίθετα, στις ετήσιες αποδοχές του μέσου εργαζόμενου της Tesla, οι οποίες περιορίστηκαν στα 40.723 δολάρια. Σαράντα τέσσερις εταιρείες δήλωσαν ετήσιες αποδοχές 30.000 δολαρίων για τον μέσο εργαζόμενο.

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να κινείται στο υψηλό 40ετίας, προδικάζεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των μισθών με τις Amazon και Apple να έχουν δρομολογήσει γενναιόδωρες αυξήσεις ώστε να προσελκύσουν νέο προσωπικό. Η Amazon επέκτεινε φέτος το πλαφόν στην καταβολή μισθών με μετρητά από τα 160.000 στα 350.000 δολάρια σε ετήσια βάση. Η Apple αύξησε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 22 δολάρια για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Fortinet επιβεβαιώνει την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι μισθοί στον τεχνολογικό κλάδο με τις ετήσιες αποδοχές του μέσου εργαζόμενου να αυξάνονται από περίπου 122.000 δολάρια το 2019 στα 202.000 δολάρια το 2021.

Τα κενά στην αγορά εργασίας
Ένα από τα παράδοξα φαινόμενα μετά την πανδημία της νόσου Covid-19 είναι πως εμφανίστηκαν μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους κλάδους από την εστίαση μέχρι τους επαγγελματίες οδηγούς βαρέων οχημάτων ή τους μηχανικούς δεδομένων. Οι δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού συνεχίζονται μέχρι σήμερα παρά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών που βοήθησαν στην εξομάλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται αποκλειστικά στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.

Με την ανεργία στις ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει στο 3,6% τον Απρίλιο, φλερτάροντας με το χαμηλό 50ετίας του 3,5% που είχε καταγραφεί προ πανδημίας, υπολογίζεται πως υπάρχουν δυο διαθέσιμες θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο. Αυτή η αναλογία προκύπτει από τη διαθεσιμότητα των 11,5 εκατ. θέσεων εργασίας που καταγράφηκαν τον Μάρτιο ενώ ο αριθμός των ανέργων είχε περιοριστεί στα 4,5 εκατ. Αμερικανούς, αναφέρει η Wall Street Journal.
Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη