Trending

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο

Γράφει το business daily

Στο κόκκινο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς το επίπεδο των 860 μονάδων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το αρνητικό διεθνές κλίμα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.


ΕΚΤ, ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και δυσάρεστα μηνύματα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι τα τρία στοιχεία που διατηρούν τις διαθέσεις sell off στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται κοντά στις 860 μονάδες. 

Πλήρως αρνητικό το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με πτώση που ξεπερνά το 1% για τους κορυφαίους δείκτες, ενώ και στον Stoxx 600 οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που αποτελούν το «βαρίδι», ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και τα futures της Wall Street, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (8,6% έναντι πρόβλεψης για 8,1%).

Οι ευρωπαϊκές αγορές προσαρμόζονται στη νέα πολιτική της ΕΚΤ, που αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων έως και τον Οκτώβριο, συνολικά κατά 1,25%. Τα μηνύματα, δε, από τις ομολογιακές αγορές είναι δυσοίωνα τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ιταλικά κρατικά χρεόγραφα με τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται σε υψηλό αρκετών μηνών.

Ιδιαίτερα για το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβαρυντικά λειτουργεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι φόβοι για ένα δύσκολο καλοκαίρι, όπως και η συζήτηση για εκλογές, που φέρνει πάλι στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο. Παράλληλα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφθασε στο 8,6% τον Μάιο, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε στο 8,1%. 

Σε αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης, στις 16:06, υποχωρεί 2,97% στις 860,27 μονάδες, αρκετά κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 859,78 μονάδων, ενώ το υψηλό ήταν στις 879,17 μονάδες. Στα 58,42 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 109, έναντι μόλις 15 που έχουν θετικό πρόσημο. Απώλειες 3,12% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,30%. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη