Trending

Μάνα, μητέρα, μαμά...

Γράφει η Agnes L. 

Tην Κυριακή 10 Μαϊου 2015 γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η γιορτή της μητέρας.

Εγκαθιδρύθηκε τον 20ο αιώνα από το αγγλικό και αμερικάνικο κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Αnn Maria Rivers Yarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα κίνημα που ονομάστηκε Μοthers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες τιμούν και υμνούν τη μάνα με τα έργα τους για το μεγαλείο της ψυχής της.

Ακολουθεί το κείμενο του Βασίλη Καρατζόγλου με τις 22 ατάκες της Ελληνίδας μάνας. Απολαύστε το:

  1. "Θα σαι πάντα το μωρό μου-Στην κούνια,στα 2,στα 22,στα 32,στα 42,στα 52, ακόμα και στα 62, θα σε έχει σαν το μωρό της. Και ας γκρινιάζει ώρες-ώρες.

2. Καλά, περίμενε να φτάσουμε σπίτι…-Απλά προ
σεύχεσαι να μην φτάσετε. Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι και δεν θέλουμε να την θυμόμαστε.
3. Αν βαριέσαι, θα σου βρω εγώ κάτι να κάνεις.-Θα πλύνεις τα πιάτα, θα μαζέψεις το δωμάτιο σου, θα σκουπίσεις, θα σφουγγαρίσεις, θα καθαρίσεις τα μπαλκόνια, θα πας τινάξεις τα χαλιά, κ.τ,λ, κ.τ.λ. 
4.  Γιατί; Γιατί έτσι λέω εγώ!-Δημοκρατικά πράγματα. Ααααααα, όλα και όλα.
5. Μην βγαίνεις έτσι έξω, θα κρυώσεις!-Βάλε κάτι πάνω σου πουλάκι μου. Ο καιρός είναι επικίνδυνος. Καλοκαίρι είναι με 38 βαθμούς κελσίου. Πω, πω. Θα ξεπαγιάσεις.
6. Πρόσεχε, θα βγάλεις κανένα μάτι/χέρι/πόδι/!-Είδες ο Κωστάκης της Μαρίας απέναντι τι έπαθε; Α, για να δεις ότι αυτά δεν είναι αστεία πράγματα.(Τελικά ο Κωστάκης-απλά-έπεσε και χτύπησε στο γόνατο. Απλό τραύμα).
7. Αν σε ξαναπιάσω να κάνεις τέτοιο πράγμα…-Θα σε σπάσω στο ξύλο, θα σε πατήσω κάτω, θα σε φάω ζωντανό, και άλλες υπέροχες υποσχέσεις!
8. Κι αν ήταν φίδι και σε δάγκωνε; -Πάλι καλά που ήταν γάτα, γιατί αν ήταν βόας, κροταλίας, κόμπρα, ανακόντα, τι θα έκανες; Ε; Θα σε κατασπάραζε. Και όλα αυτά τα ερπετά ζουν στην Ελλάδα.
9. Αν δεν τρως το φαΐ σου, δεν θα μεγαλώσεις!-Είδες ο ξάδερφος σου ο Γωργάκης που δεν έτρωγε το φαγητό του, τι έπαθε; Έμεινε κοντός και έτσι δεν μπόρεσε να βρει γυναίκα. Για αυτό κανόνισε.
10.  Εύχομαι τα παιδιά σου να σου κάνουν τα ίδια!-Να σε πικράνουν/πονέσουν/αρνηθούν/στάξουν φαρμάκι, όπως έκανες εσύ σε εμένα. Να δεις τι σημαίνει να είσαι γονιός. Να μεγαλώνεις με πόνο τα παιδιά σου, με στερήσεις, να κάνει στο σκατό παξιμάδι, να φροντίζω να μην σας λείψει τίποτα, κ.τ.λ, κ.τ.λ.
11. Όσο ζεις σε αυτό το σπίτι, θα κάνεις αυτό που λέω!-Όταν πας σε δικό σου σπίτι, πάλι αυτό που λέω εγώ θα κάνεις. Να μην ξεχνιόμαστε.
12.  Θα το φας και θα πεις και ένα τραγούδι!-Με τόσα τραγούδια, μια συμμετοχή στο The Voice την έχεις σίγουρη.
13. Τι ώρα θα είσαι πίσω;-Αν δεν γυρίσεις στις 2 δεν θα κλείσω μάτι, να το ξέρεις. Σου κάνει καρδιά να γλεντοκοπάς και η μάνα σου να είναι άγρυπνη μέσα στο άγχος και την αγωνία;
14. Ποιοι θα είναι μαζί σου; Τους ξέρω;-Δεν πιστεύω να σου ρίξουν τίποτα μέσα στην πορτοκαλάδα. Να προσέχεις με τους αλήτες που μπλέκεις.
15.  Έχεις για όλα μια απάντηση, ε;-Λίγο στην μάνα σου δεν έμοιασες. Όλα από τον πατέρα σου τον ξερόλα τα πήρες.
16.  Πρόσεχε, θα σπάσεις κανένα χέρι (πόδι / κεφάλι / δόντι)!-Και να τα σπάσεις, θα φας και ένα χέρι ξύλο από πάνω. Αν, δε, πνιγείς θα σε κάνω μαύρο στο ξύλο κακομοίρη μου.
17. Με τόσο κερί στα αυτιά σου θα φτιάξουμε λαμπάδα!-Χριστός Ανέστη.
18.  Όταν εγώ ήμουν μικρή τους σεβόμασταν τους μεγάλους-Τώρα δεν σέβεστε τίποτα. Αλλά δεν περάσατε πείνα για αυτό μιλάτε. Τώρα τα έχετε όλα έτοιμα.
19.  Σκουλαρίκι το έχεις κάνει το τηλέφωνο-Μωρέ, θα μάθω με ποια-ον μιλάς, που θα με πάει. Και τότε θα σου πω εγώ.
20. Έτσι μιλάνε στην μανούλα; Στην μανούλα που πόνεσε για σένα, που έγινε θυσία, που δεν έφυγε λεπτό από δίπλα σου, που είναι πάντα εκεί φύλακας-άγγελος σου, που δεν την ακούς, που την κάνεις να υποφέρει, κ.τ.λ. Συνεχίζεται….
21. Εγώ πάντα θα σε αγαπάω, όσα κι αν μου κάνεις.-Και ας παντρεύτηκες αυτή την ξινή που δεν την πάω μία. Δεν πειράζει. Παιδί μου είσαι και σε αγαπώ.
22. Κανείς δεν θα σε αγαπήσει ποτέ όσο η μανούλα-Γιατί η μάνα είναι  μάνα. Σαν την μάνα κανείς δεν θα σε πονέσει. Κανείς δεν θα σε νοιαστεί.

Ότι και να πεις αναγνώστη μου, ότι και να κάνεις, δύο πράγματα θέλω να θυμάσαι.
1. Εκτός από την μάνα σου κανείς δεν σε θυμάται..
2. και ποτέ την μάνα, την μάνα, μην πικραίνεις."
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη