Trending

Απλές σκέψεις – προτάσεις για ένα λογικό, δίκαιο και «εξαρχής» βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εισαγωγικά:
Το Ασφαλιστικό Σύστημα (ως «αναδιανεμητικό») έχει καταρρεύσει από πολλού. Απόδειξη της χρεοκοπίας του είναι ότι οι συντάξεις καταβάλλονται όχι από πόρους, που είχαν παρακρατηθεί ή πληρωθεί από τους ίδιους τους συνταξιούχους, αλλά από αυτούς που τώρα εργάζονται και πληρώνουν εισφορές. Οι τελευταίοι δεν γνωρίζουν αν οι συντάξεις τους θα αντιστοιχούν σ’ αυτά που πληρώνουν και φθάνουν να αμφιβάλλουν αν πρόκειται κάποτε να πάρουν «κάποια» σύνταξη. 
Αλλά ούτε οι τωρινές εισφορές επαρκούν για να καταβάλλονται οι σημερινές – ήδη μειωμένες! – συντάξεις. Το μεγαλύτερο μέρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης καταλήγει να καλύπτεται τελικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα Ταμεία. 
Το ερώτημα που τίθεται φυσικά και αβίαστα είναι: Αφού έτσι κι’ αλλιώς πληρώνει το κράτος, σε τί χρειάζονται τα Ταμεία; Από την άλλη μεριά, το κράτος επιβαρύνεται υπερβολικά με τις συντάξεις και δεν μπορεί να διαθέσει πόρους σε άλλους πολίτες που έχουν ανάγκη (μακροχρόνια ανέργους) ή να βοηθήσει την ανάπτυξη με κάποιες δημόσιες επενδύσεις. 

Βασική αρχή   
Αφού τα πράγματα έχουν ήδη οδηγηθεί στο σημείο που περιγράψαμε και γνωρίζουμε και το Ασφαλιστικό αποτελεί βαρίδι που απειλεί να πνίξει την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη, πρέπει να δούμε τα πράγματα με διαφορετικό μάτι εξαρχής: 
Είναι δίκαιο - και ανθρωπιστικό - το κράτος που εισπράττει φόρους από τους πολίτες για να τους εξασφαλίζει κάποιες παροχές (ασφάλεια, παιδεία, υποδομές κλπ), να περιλαμβάνει σ’ αυτές και μια σύνταξη για τους πολίτες που δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν στο κράτος. 
Το ποσοστό επί του προϋπολογισμού, που θα προορίζεται για συντάξεις θα πρέπει να είναι προαποφασισμένο. Για παράδειγμα 7%

Πρακτικά:
1) Να καταργηθούν όλα τα Ταμεία. Συντάξεις να δίνει το κράτος μέσω «ειδικού λογαριασμού» του Υπουργείου Οικονομικών
2) Εισφορές να πληρώνουν μόνο οι εργοδότες και μόνο για κάλυψη εργατικών ατυχημάτων. Όλες οι λοιπές εισφορές να καταργηθούν. 
3) Όλοι να έχουν δικαίωμα σε μια ελάχιστη «εθνική σύνταξη» πάνω από τα 67 τους χρόνια. 
4) Οι συντάξεις πάνω από την «εθνική σύνταξη» να υπολογίζονται μόνο βάσει των φόρων που έχει καταβάλει ο κάθε πολίτης. 
5) Για την περίθαλψη να υπάρχει μόνο ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο θα ασφαλίζεται εθελοντικά ο κάθε πολίτης επιλέγοντας κατηγορια: α) Μόνο νοσοκομειακή, β) νοσοκομειακή + φάρμακα + εξετάσεις, γ) πλήρης. 

Υπολογισμός της σύνταξης 
3Α) Ένα 7% επί του συνόλου της ΕΜΜΕΣΗΣ φορολογίας θα κατανέμεται εξ ίσου σε όλους τους συνταξιούχους και έτσι θα εξάγεται η «εθνική σύνταξη». 
Σκεπτικό: Το σύνολο γων εμμέσων φόρων αντανακλά την γενική δυναμικότητα και ευρωστία της Οικονομίας. Είναι δίκαιο ένα μέρος τους (7%) να πηγαίνει ΚΑΙ στους συνταξιούχους, για να επωφελούνται και αυτοί.
4Α) Ένα 7 % επί του συνόλου των ΑΜΕΣΩΝ φόρων (εισοδήματος) που καταβάλλει ο κάθε πολίτης θα υπολογίζεται για την – πέραν και επιπλέον της «εθνικής» - σύνταξη που θα λαμβάνει βάσει των αρχών του «κεφαλαιοποιητικού» συστήματος. 
Το ποσό της σύνταξης και η διάρκειά της θα καθορίζονται με συμμετοχή του δικαιούχου. 
Όταν οι πόροι που προέρχονται από την πηγή αυτή εξαντληθούν, θα λαμβάνει μόνο την ελάχιστη. Αν αποβιώσει πριν εξαντληθούν οι πόροι αυτοί, τα επιπλέον ποσά θα «κεφαλαιοποιούνται» προς (συνταξιοδοτικό) όφελος των συγγενών ή κληρονόμων του.

Επίλογος  
Αυτές είναι σκέψεις ενός απλού πολίτη και ιατρού με βάση τη λογική και μόνο. Άρα όλα τα παραπάνω είναι "κατ'αρχήν". 
Για τον τρόπο μετάβασης και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μόνο οι «ειδικοί» (αν υπάρχουν!) μπορούν να έχουν άποψη, την οποία περιμένουμε με ενδιαφέρον. 
Θα είχε ωστόσο ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον να μάθουμε πώς βλέπουν οι «ειδικοί» το ζήτημα ΚΑΙ επί της Αρχής...
Και γενικότερα, καλό είναι αρχίζει κάποιος από... την αρχή (!) και όχι από το τέλος, όπως γίνεται τώρα.  
Νεότερη Παλαιότερη