Trending

Ποιοί μεγάλοι παίκτες μπαίνουν στην αγορά ενέργειας

Μετά την χθεσινή εξασφάλιση άδειας προμήθειας που πήραν τα ΕΛΤΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φουντώνει ο ανταγωνισμός μεγάλων παικτών σε αυτή την αγορά. Και αυτό διότι τα ΕΛΤΑ έχουν στη μάχη της αγοράς ως ισχυρό χαρτί το δίκτυο των 1500 καταστημάτων που διαθέτουν σε όλη τη χώρα και το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια καλή μαγιά για την διείσδυσή τους.
Το τελευταίο διάστημα πάντως δεν ήταν λίγες οι εταιρείες που κατέθεσαν ή εξασφάλισαν άδειες προμήθειας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για δραστηριοποίηση στη λιανική του ρεύματος. Μεταξύ των νέων παικτών που ξεχωρίζουν, περιλαμβάνεται ο ΟΤΕ, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το Capital.gr, ήδη από το Φεβρουάριο ξεκίνησε να συμμετέχει στην αγορά αντλώντας από τη χονδρεμπορική ενέργεια για τις ανάγκες του δικτύου του. Αντίστοιχη άδεια έχει αποκτήσει και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η οποία συμμετέχει στην αγορά αντλώντας ποσότητες ρεύματος για την κάλυψη μέρους των αναγκών των εργοστασίων της.

Εκτός από τον Τιτάνα, υπάρχουν και άλλες μεγάλες βιομηχανίες που έχουν αδειοδοτηθεί ή έχουν αιτηθεί για να γίνουν προμηθευτές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η εταιρεία Cedalion (Χαλυβουργία Ελλάδος) με παρουσία τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, ενώ αίτηση έχει καταθέσει η βιομηχανία Επίλεκτος αλλά και η εταιρεία Onex. Στο άμεσο μέλλον είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες αιτήσεις, όπως πχ από τον όμιλο Βιοχάλκο. 

Το ενδιαφέρον των περισσότερων βιομηχανιών πάντως, με εξαίρεση τη Cedalion, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην αγορά ως σύμβουλος για την καλύτερη διαχείριση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου πελατών της υψηλής τάσης, αφορά κυρίως στην κάλυψη των αναγκών του εσωτερικού δικτύου των μονάδων των ομίλων και όχι για τρίτους πελάτες. 

Πρόσθετο κίνητρο για την απόκτηση άδειας προμήθειας από μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες αποτελεί και ο σχεδιασμός των περίφημων δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ που αποτελούν βασικό παραδοτέο της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης και αναμένεται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στις δημοπρασίες αυτές, ως γνωστόν δεν μπορούν να συμμετάσχουν πελάτες παρά μόνον προμηθευτές. 

Σε επόμενο στάδιο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να δούμε στην αγορά του ηλεκτρισμού και άλλους παίκτες όπως οι προμηθευτές φυσικού αερίου. Για παράδειγμα η ΕΠΑ Αττικής έχει ήδη κάνει συζητήσεις με ενδιαφερόμενους παίκτες και μελετά τις επόμενες κινήσεις της, οι οποίες πάντως δεν αναμένονται άμεσα. 

Εκτός από τον ηλεκτρισμό, έντονη κινητικότητα επικρατεί και στη συναφή αγορά προμήθειας του φυσικού αερίου εκεί όπου σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο έχει αποκτήσει άδεια προμήθειας. Επί του παρόντος, η αγορά είναι ανοιχτή μόνο για τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, ωστόσο σταδιακά μέχρι το 2018 θα ανοίξει και για τους οικιακούς πελάτες. 

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν αποκτήσει ή αιτηθεί άδειες και σήμερα μπορούν να προμηθεύσουν βιομηχανίες με φυσικό αέριο περιλαμβάνονται η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Aegean Oil, η Ελινόιλ, η ELFE, ενώ από τους προμηθευτές ρεύματος οι τελευταίες αιτήσεις κατατέθηκαν από τη Volterra και την Protergia. 

ΝΟΜΕ
Ως γνωστόν το μνημόνιο προβλέπει να διατεθούν από τη ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών σε τιμή κόστους, ποσότητες ενέργειας που παράγεται από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που θα κατευθυνθούν σε ιδιώτες προμηθευτές. Στόχος είναι τρίτοι παίκτες να αποκτήσουν μερίδιο της τάξης του 25% άμεσα, ενώ μέχρι το 2020 θα πρέπει η ΔΕΗ να μην έχει μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή πάνω από 50%. 

Αυτή τη στιγμή με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Φεβρουαρίου το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ είναι 93,2% με τους ιδιώτες προμηθευτές (Ήρων, Elpedison, Protergia, Green, Nrg, Volterra, WattandVolt)  να μοιράζονται την υπόλοιπη πίτα.
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη