Trending

Στα όρια black out το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας - Συναγερμός επιπέδου 2

Στα όριά του black out έχει τεθεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που ώθησε σε υψηλά ποσοστά τις απαιτήσεις για ηλεκτρική ένέργεια και φυσικό αέριο.

Ήδη από χθες ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε το σύστημα παροχής σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 2, καθώς η έλλειψη ποσοτήτων φυσικού αερίου και παράλληλα η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο την εξασφάλιση της λειτουργίας του, ιδίως λόγω της αναμονής νέου κύματος κακοκαιρίας.

Τα υφιστάμενα αποθέματα της Ρεβυθούσας επαρκούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ενώ ο ΔΕΠΑ αναμένει νέο φορτίο από την Αλγερία στις 6 Φεβρουαρίου και καταβάλλει προσπάθειες να το φέρει δύο ημέρες νωρίτερα αν και η κακοκαιρία που έπληξε το λιμάνι στο Αλγέρι έχει προκαλέσει χάος στις φορτώσεις LNG.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ αποφάσισε ως πρώτο έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης την αναβολή, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όλων των προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το μέτρο αφορά πρωτίστως στις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας, για τις οποίες είχαν προγραμματιστεί κρατήσεις προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Απο χθες το βράδυ επίσης η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο λειτουργεί με ντίζελ, όπως και η μία μονάδα της «ΗΡΩΝ» ενώ σήμερα με ντίζελ έχει προγραμματιστεί να δουλέψει και η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή.

Η ΡΑΕ ζήτησε επίσης χθες από τη ΔΕΠΑ να ενημερώσει για το πότε ακριβώς θα φθάσει το νέο φορτίο στη Ρεβυθούσα, ώστε να αποφασιστεί τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο ΑΔΜΗΕ θα εφαρμόσει μέτρα περιορισμού των εξαγωγών και της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ προκύπτει ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, απορρόφησαν τις 25 πρώτες μέρες του Ιανουαρίου περίπου 270 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου, όταν ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2016 είχαν απορροφήσει περίπου 194 εκατομμύρια κυβικά.

Στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνεται η μονάδα συμπαραγωγής του Αλουμίνιου, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι τον φετινό Ιανουάριο, οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο και η μονάδα του Ήρωνα, τις ημέρες μεγάλης στενότητας σε φυσικό αέριο, λειτούργησαν με καύση πετρελαίου ντίζελ. dealnews.gr  Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη