Trending

Έκλεισε το deal Eurobank - Fairfax

Η Τράπεζα Eurobank και η Fairfax Financial Holdings Limited («Fairfax») αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους ως
μετόχων της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ («Eurobank Properties»). Συγκεκριμένα, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών συμφώνησαν στους κύριους όρους μιας προτεινόμενης συναλλαγής (η «Συναλλαγή»), η οποία στοχεύει στη δημιουργία των συνθηκών και την παροχή των πόρων που θα επιτρέψουν στη Eurobank Properties να καταστεί η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Οι βασικοί όροι της Συναλλαγής έχουν ως εξής:
(α) Η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων (τα «Δικαιώματα») με τιμή διάθεσης € 4,80 ανά νέα μετοχή, προκειμένου να αντλήσει περίπου € 200 εκατ.
(β) Η Fairfax θα αγοράσει τα Δικαιώματα της Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος περίπου € 20 εκατ. σε μετρητά και θα ασκήσει και τα δικά της Δικαιώματα, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή της στην Eurobank Properties σε περίπου 42% (από περίπου 19% που είναι σήμερα). Έτσι, στη συγκεκριμένη συναλλαγή η Fairfax θα επενδύσει συνολικά περίπου €164 εκ. Μετά από τα παραπάνω, και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι άλλοι μέτοχοι της Eurobank Properties θα ασκήσουν τα Δικαιώματά τους, η Eurobank θα κατέχει περίπου το
33,5% της Eurobank Properties.
(γ) Η Eurobank και η Fairfax θα συνάψουν συμφωνία μετόχων, η οποία θα επιτρέψει στην Eurobank να διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης της Eurobank Properties μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Properties, καθώς και συνήθη για τέτοιου τύπου συναλλαγές δικαιώματα βέτο. Η συμφωνία αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της Eurobank στη Eurobank Properties παραμένει πάνω από το 20%.

Ο κ. Prem Watsa, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, δήλωσε σχετικά: «Οι Έλληνες έχουν περάσει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι πλέον ορατό το φως στο τέλος του τούνελ. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στους κύριους τομείς της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θετική δυναμική που θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με την Eurobank Properties και τη μητρική της Eurobank, μία από τις σημαντικότερες τράπεζες στην Ελλάδα και την περιοχή που υπήρξε καθοριστική για την ίδρυση και καθοδήγηση της Eurobank Properties στα πρώτα της χρόνια. Πιστεύουμε ότι η Eurobank Properties είναι μία από τις καλύτερα διοικούμενες εταιρείες ακινήτων στη νότια Ευρώπη. Η εταιρεία διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, σταθερά κέρδη, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και πρώτης τάξης στελεχιακό δυναμικό, που διευθύνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Γιώργο Χρυσικό, ένα σπάνιο ταλέντο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια αγορά ακινήτων. Η ακούραστη αφοσίωσή του στην Eurobank Properties καθόλη τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής του προς τους μετόχους της εταιρείας, αλλά και προς την Ελλάδα γενικότερα.»

Από την πλευρά του, ο κύριος Νικόλαος Καραμούζης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και υπεύθυνος για την Eurobank Properties, είπε σχετικά: «Η Eurobank έχει παράδοση στο να δημιουργεί αξία αξιοποιώντας ανεξάρτητες ομάδες διοίκησης με υψηλές ικανότητες για την εφαρμογή του στρατηγικού της οράματος. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ξεκινάμε μια κοινή προσπάθεια με ένα μακροπρόθεσμο επενδυτή μεγάλου κύρους, όπως η Fairfax Financial Holdings,που έχει δεσμευτεί να καλύψει περίπου € 144 εκ. από την
ύψους € 200 εκ. ΑΜΚ της Eurobank Properties. Η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, τις πολιτικές που ακολουθούνται και στην ίδια την εταιρεία μέσα σε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις. Τα έσοδα από την ΑΜΚ, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα της εταιρείας και τη χαμηλή της μόχλευση, δημιουργούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επενδύσεις. Πρόκειται για μια οικονομική συναλλαγή που στην ουσία μετασχηματίζει την Eurobank Properties, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ακινήτων στη χώρα, αλλά και στην εμπορική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

Η συναλλαγή υπόκειται στην οριστικοποίηση των εγγράφων και της λήψης όλων των κανονιστικών και λοιπών απαιτούμενων εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2013. Η Eurobank αναμένει ότι η Προτεινόμενη Συναλλαγή θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της θέση μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την πρόσφατη άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού.

Η Eurobank Equities λειτούργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank για τη συναλλαγή.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη