Trending

Ποιος φταίει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη;

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος*

Δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω. Φταίνε κι οι δύο. Αλλά περισσότερο (και διαχρονικά) οι Άραβες.
 Εδικαιούτο το Ισραήλ να γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος στη θέση που βρισκόταν, πριν οι ίδιοι οι Άραβες το καταλάβουν διά της βίας και εξαναγκάσουν τους λίγους εναπομείναντες Εβραίους σε διασπορά;
(Ρωμαϊκή και Βυζαντινή κατοχή: 63 π.Χ-635 μ.Χ. Κατά τη διαρκειά της έγιναν εκτεταμένες σφαγές Εβραίων, μετά από εξεγέρσεις επί Τίτου και Αδριανού), Αραβική κατοχή: 636-1099 μ.Χ., Κατοχή Σταυροφόρων: 1099-1187, Κατοχή Αγιουβίδων (Κούρδων) 1187-1291, Κατοχή Μαμελούκων Τούρκων: 1260-1517, Κατοχή Οθωμανών Τούρκων: 1517-1920, Κατοχή Βρεττανών υπό διεθνή εντολή: 1920-1947)   
Χάρτης με δύο κράτη στην περιοχή (εβραϊκό και παλαιστινιακό), όπως καθόριζε η απόφαση του ΟΗΕ το 1947
Η απάντησή μου είναι και σαφώς: Ναι! εδικαιούτο και δικαιούται.
 Ας θυμηθούμε τώρα ότι το 1947 απεφάσισαν με 72% των ψήφων τη δημιουργία ΔΥΟ Κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης. Ενός Εβραϊκού και ενός Αραβικού – Παλαιστινιακού. Οι Άραβες υπήρξαν εκείνοι που δεν το αποδέχθηκαν και ξεκίνησαν αμέσως πόλεμο, τον οποίο έχασαν από τους Ισραηλινούς.
 http://www.sansimera.gr/articles/24
 http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Partition_Plan_for_Palestine
  Να θυμηθούμε επίσης ότι ενώ ΝΑΙ είχαν ψηφίσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση (Η Μεγάλη Βρετανία λευκό), η Ελλάδα είχε ψηφίσει ΟΧΙ! Τι μυαλά κουβαλούσαμε τότε, δεν μπορώ να καταλάβω.
   Ας θυμηθούμε ακόμη γιατί ναυάγησαν οι τελευταίες προσπάθειες Ισραηλινών και Παλαιστινίων το 2000, όταν οι κ.κ. Μπάρακ και Αραφάτ είχαν συμφωνήσει σε όλα πλην του τμήματος εκείνου της Ιερουσαλήμ που περιλαμβάνει την περίφημη περιοχή του Χάραμ ες-Σάριφ (φωτο), ο οποίος θεωρείται ιερός τόπος για τους Αραβες, καθόσον περιλαμβάνει τα σημαντικότατα για τη θρησκεία τους τζαμιά του Θόλου του Βράχου και του Ελ-Ακσα. Δυστυχώς όμως για την παγκόσμια ειρήνη, στον ίδιο αυτό χώρο προϋπήρχε ο Ναός του Σολομώντα, η ανοικοδόμηση του οποίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο εθνικό και θρησκευτικό πόθο των Εβραίων.
 Θα μου πείτε τώρα: Οι Εβραίοι γιατί φταίνε;
Απαντώ. Γιατί εφαρμόζουν το: «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Στην τελευταία μάλιστα κρίση εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ακραίου φανατικού πρωθυπουργού Νετανιάχου το «100 οφθαλμοί αντί οφθαλμού...».  Έτσι όμως δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ειρήνη και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Η βία φέρνει βία, ο θάνατος γεννά άσβεστο μίσος και το μίσος νέο κύκλο θανάτου και μίσους. 
Και επιπλέον: Ήδη κατέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εδαφών από όσο τους είχε εκχωρηθεί τότε από τα Ηνωμένα Έθνη (φωτο) με την απόφαση του 1947 και σχεδόν ολόκληρη την Ιερουσαλήμ. Ας κάνουν επιτέλους μια μικρή υποχώρηση: Ας δώσουν στους Παλαιστινίους το κομμάτι του οικοπέδου που περιλαμβάνει τα τζαμιά τους και ας κτίσουν το Ναό τους («του Σολομώντα») στο υπόλοιπο κομμάτι. Χωράει! 
Άποψη της περιοχής Haram esh Sharif, στην οποία απεικονίζονται τα αραβικά τζαμιά και άφθονος κενός χώρος

  [Ο Χαλίφης Abd al-Malik ήταν εκείνος που έκτισε το τζαμί «Θόλος του Βράχου» το 692, ακριβώς (όσο φυσικά μπορούσε να γνωρίζει, αφού ο 2ος ναός του Σολομώντα είχε καταστραφεί το 70 μ.Χ επί Τίτου) στην ίδια θέση που υπήρχε ο Ναός του Σολομώντα]
Είναι όμως γνωστό ότι δεν φταίνε μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα συμπεριφέρονται σαν υπηρέτες του Ισραήλ και όχι ως Υπερδύναμη, που έχει κάθε δυνατότητα να επιβάλει την τάξη, τη λογική και την ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή. Έχοντας μάλιστα σύμμαχο μια μεγάλη μερίδα από τους ίδιους τους μετριοπαθείς και λογικούς Ισραηλινούς.  
 Επιτέλους, δεν χρειάζεται να σκοτώνονται άνθρωποι για οποιονδήποτε λόγο. Πόσο μάλλον «στο όνομα του Θεού».
 Για τ’  Όνομα του Θεού…
* Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος/υποψήφιος του Κόμματος-Κινήματος Πολιτών δημιουργία, ξανά! 

<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη