Trending

Συνωστισμός επιχειρήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο δύο από τις πολύ γνωστές επιχειρήσεις, η Μπάμπης Βωβός και η On Telecoms απασχόλησαν την επικαιρότητα η μία με την αίτηση εξυγίανσης και η δεύτερη με την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσαν.

Η εξέλιξη για την On Telecoms ήταν σχεδόν αναμενόμενη αφού πριν από περίπου πέντε μήνες το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση υπαγωγής της στο γνωστό άρθρο 99 με στόχο την εξυγίανση.
Το ίδιο δικαστήριο, το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών δηλαδή, πριν από μία εβδομάδα, στις 22 Μαΐου, έκανε αποδεκτή την αίτηση εξυγίανσης της εταιρίας Μπάμπης Βωβός, καθώς θεώρησε ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης είναι βιώσιμο και ικανό να την επαναφέρει σε κερδοφορία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο εγκρίθηκε η διαγραφή 288 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι συνολικών χρεών 604,4 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι πιστωτές της αποκτούν ακίνητα έναντι των υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και το Mall στο Βοτανικό. Αυτές οι υποθέσεις είναι μόλις δύο από τις χιλιάδες που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους δικαστήρια όπως μεταφέρουν γνωστά δικηγορικά και συμβουλευτικά γραφεία στο moneypro.
«Κυριολεκτικά έχουν πάρει φωτιά οι αιτήσεις που κατατίθενται στα πρωτοδικεία όλης της χώρας από επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο περίφημο άρθρο 99 και με αυτό τον τρόπο, έστω και πρόσκαιρα, να προστατευτούν από τους πιστωτές τους, αφού κατά κοινή ομολογία η παρατεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε ακόμη και μεγάλους και υγιείς ομίλους σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους» μας μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς.
ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ. Βέβαια, από το 2007 που ξεκίνησε να ισχύει ο συγκεκριμένος νόμος του Πτωχευτικού Κώδικα μέχρι και σήμερα, ελάχιστες είναι οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια σε σχέση με το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και ακόμη λιγότερες οι επιχειρήσεις που μέσω αυτής της διαδικασίας κατάφεραν να εξυγιανθούν και να επανέλθουν σε καθεστώς ανάπτυξης.
Ουσιαστικά η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι η εταιρεία θα μπορέσει να σωθεί από το οικονομικό αδιέξοδο. Απλώς λαμβάνει μια μικρή παράταση για να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις ώστε να ξεπεράσει το φάσμα της χρεοκοπίας.
Και μπορεί για τους οφειλέτες το συγκεκριμένο άρθρο να αποτελεί προστατευτική ασπίδα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, όμως την ίδια στιγμή πνίγει τις υγιείς και συνεπείς εταιρείες καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν παίρνουν πίσω τα λεφτά τους, ενώ υποχρεώνονται σε μια σειρά παροχής ελαφρύνσεων προς τους μπαταχτσήδες.
Μάλιστα υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ορισμένοι επιχειρηματίες ενώ κατάφεραν να εκταμιεύσουν μεγάλα δάνεια από τις τράπεζες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους, το μεγαλύτερο μέρος αυτών ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό κατέληξε σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα οι εταιρίες τους να πέφτουν στα βράχια, αφού δεν έβαζαν ούτε ένα ευρώ για να τις κρατήσουν ζωντανές.
Αρκετοί μάλιστα από αυτούς αναζήτησαν διέξοδο μέσω του άρθρου 99 όχι τόσο για να προστατευθούν από τους πιστωτές τους, αλλά κυρίως για να αποφύγουν τις όποιες νομικές ή άλλες ευθύνες. Με αφορμή μάλιστα κάποιες «περίεργες» αιτήσεις εξυγίανσης που υποβλήθηκαν, η ΤτΕ έστειλε στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος τα στοιχεία που αφορούν ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία ερευνάται αν αυτοί που τους χορηγήθηκαν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από αίτημα που είχε απευθύνει στην ΤτΕ ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ. Στο νέο πλαίσιο υπάρχουν πολλά θετικά σημεία που μπορούν να βοηθήσουν όσους πραγματικά βρίσκονται σε μια πρόσκαιρη αδυναμία λόγω της έλλειψης ρευστότητας που τους έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών, αλλά έχουν εκπονήσει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο. Το πρώτο είναι ότι με το νέο νόμο η συμφωνία εξυγίανσης δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι ή δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή που επήλθε είναι ότι αντίθετα με το άρθρο 99 του νόμου του 2007, η μη τήρηση της συμφωνίας δεν αποτελεί αυτόματο λόγο λύσης της. Με το σκεπτικό ότι η αυτόματη λύση της συμφωνίας θα επιφέρει το τέλος της επιχείρησης, δίνεται στα δύο μέρη η δυνατότητα να θέσουν τη μη τήρηση των όρων της ως λόγο καταγγελίας της συμφωνίας ή ως διαλυτική αίρεση.
Μια πολύ σημαντική αλλαγή είναι ότι στο ανανεωμένο άρθρο 99 επιτρέπεται η υπαγωγή και των οφειλετών που βρίσκονται ήδη σε παύση πληρωμών, κάτι που μέχρι σήμερα φυσικά δεν ίσχυε. Καίρια αλλαγή που επήλθε επίσης με το νέο άρθρο είναι ότι εφόσον γίνει αποδεκτή η υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης, η εξέταση της αίτησης πτώχευσης αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η εξέταση αιτήσεων πτώχευσης που υποβάλλονται είτε από πιστωτές είτε από τον εισαγγελέα πρωτοδικών.


Που στοχεύουν οι επιχειρήσεις
Αλήθεια όμως τι μπορούν να πετύχουν οι επιχειρήσεις αν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές τους; Μπορούν να πετύχουν:
-την μεταβολή των όρων των υποχρεώσεων τους απέναντι στις τράπεζες, με την επιμήκυνση του χρόνου εκπλήρωσης των απαιτήσεων, τη μεταβολή του επιτοκίου, αλλά ακόμη και την αντικατάσταση της υποχρέωσης καταβολής επιτοκίου με την υποχρέωση καταβολής μέρους των κερδών.
-την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων τους με την έκδοση μετοχών κάθε είδους ή κατά περίπτωση εταιρικών μεριδίων, αλλά και τη διαγραφή μέρους των ποσών που οφείλουν
-την εκποίηση επί μέρους περιουσιακών στοιχείων τους, τη μεταβίβαση του συνόλου ή μέρους της επιχείρησης του οφειλέτη σε τρίτο ή σε εταιρεία των πιστωτών και
-την αναστολή των ατομικών διώξεων των πιστωτών για κάποιο διάστημα μετά την επικύρωση της συμφωνίας

Η λίστα με τους γνωστούς ομίλους που αιτήθηκαν εξυγίανση
ΑΓΝΟ, Neoset, FOKAS, ΒΩΒΟΣ, SATO, Imperio, PC SYSTEMS, Ναυπηγεία Ελευσίνας, Alapis, Microland, Ατλάντικ, ΣΑΟΣ, ΒΕΤΑΝΕΤ, ALTER, Τεγόπουλος, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Αφοί Μεσοχωρίτη, ΕΔΡΑΣΗ, ΑΤΤΙΚΑΤ, Ridenco, Πετζετάκις.
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη