Trending

Πότε αναμένεται η άρση των capital controls

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Θεόδωρο Φέσσα η σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αναμένεται την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015, μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μιλώντας σήμερα στον δημοσιογράφο Έλιοτ Γκότκιν της τηλεόρασης του Bloomberg, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι η επιστροφή στην χρηματοδοτική ομαλότητα για τις επιχειρήσεις, θα επέλθει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – επεσήμανε ωστόσο ότι εξακολουθεί να υφίσταται η έλλειψη εμπιστοσύνης στις συναλλαγές και το τραπεζικό σύστημα. Τόνισε δε, ότι στο χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, καταγράφεται μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, που κυμαίνεται από 30% έως 80%, ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενό τους, ενώ διακόπηκε ξαφνικά η αλυσίδα εφοδιασμού, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο, στις επιχειρήσεις εκείνες που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει σε βάθος χρόνου τις σημερινές δυσκολίες εφ’ όσον η χώρα μας παραμείνει στην ευρωζώνη, και υπογράμμισε ότι μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους, το Grexit εξακολουθεί να υφίσταται – αν και με μικρές πιθανότητες.

Τέλος, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ μπορεί να είναι σημαντικές σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, αλλά η ύφεση που προκαλούν τα δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να αποφευχθεί, εφόσον προχωρήσει η άμεση εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους εταίρους. Επεσήμανε δε, ως ευκαιρία για την πάταξη της φοροδιαφυγής την υποχρεωτική (λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων), στροφή των πολιτών προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη