Trending

Το φαινόμενο Κύπρου κινδυνεύει να συμβεί και στις Ελληνικές τράπεζες

Ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο της τράπεζας Κύπρου και στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι αμελητέος. 
Η τράπεζα Κύπρου μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στα 0,24 ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου -35% και διαπραγματεύεται στα 0,1550 ευρώ. 
Όμως αυτό που συνέβη στην Κύπρου – επαρκώς ανακεφαλαιοποιήθηκε ενώ η Κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης – έχει εξήγηση. 
Η μετοχή μετά την εισαγωγή ξεκίνησε να διορθώνει αρχικά επειδή πουλούσαν ορισμένοι επενδυτές – κάποιοι ρώσοι αρχικώς – και εν συνεχεία γιατί η αγορά προσπάθησε να βρει την δίκαιη αξία της μετοχής. 
Η Κύπρου διαθέτει 3,5 δισεκ. κεφάλαια και core tier 1 περίπου στο 15,6% ενώ το μεγάλο πρόβλημα ονομάζεται NPLs που φθάνουν έως το 60% του συνόλου των δανείων.
Η τράπεζα Κύπρου αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο παράδειγμα καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο της απαξίωσης ενώ ενισχύθηκε και με τα assets της καλής Λαϊκής Τράπεζας. 
Παρ΄ όλα αυτά η μετοχή έχει υποχωρήσει και με κεφαλαιοποίηση 1,36 δισεκ. εμφανίζει P/BV περίπου στο 0,38 που μάλλον είναι λογικό. 
Το φαινόμενο Κύπρου θα μπορούσε να επαναληφθεί και στις 4 συστημικές τράπεζες και όντως αυτό συμβεί τότε θα συμβούν τα εξής 
Η Alpha bank με P/BV 0,33 έχει μικρά περιθώρια πτώσης κρίσιμη η ζώνη των 1,6 με 1,85 ευρώ 
Η Εθνική στα 0,26 ευρώ με 0,22 ευρώ ή πτώση έως -60% από τα τρέχοντα επίπεδα δεν θα ήταν αξιοπερίεργο να συνέβαινε. 
Η Πειραιώς επίσης στα 0,20 -0,25 ευρώ έχει περιθώρια πτώσης έως -65%.
Η Eurobank εμφανίζει P/BV περίπου 0,37 όπερ σημαίνει ότι έχει μικρά περιθώρια πτώσης η μετοχή προς την ζώνη των 0,6 με 0,85 ευρώ. 
Αν επαναληφθεί το φαινόμενο της μετοχής της τράπεζας Κύπρου, τότε οι ελληνικές τράπεζες και οι 4 θα σταθεροποιηθούν περίπου -30% χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. 
Θυμίζουμε οι τιμές των αμκ των τραπεζών μετά τα reverse split είναι Εθνική 0,30 ευρώ, Πειραιώς 0,30 ευρώ, Eurobank 1 ευρώ και Alpha bank 2 ευρώ. 
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη