Trending

Εκδήλωση για τα παιδιά από την Caritas Αθήνας και έξι Ελληνογαλλικά σχολεία στον Ελαιώνα

Με αφορμή την εφετινή καθιέρωση της 17ης Ιανουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και Μεταναστών από το Βατικανό, η φιλανθρωπική οργάνωση «Κάριτας Αθήνας» σε συνεργασία με τη Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΓΙΕΙΕ) και με έξι Ελληνογαλλικά σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση  για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα, με τίτλο «Από παιδιά για τα παιδιά, με αγάπη» και σκοπό να απαλυνθεί λίγο ο πόνος του ξεριζωμού από την πατρίδα τους.

Την Κυριακή 17 του μηνός στις 11.00, εξήντα μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίου Ιωσήφ Πεύκης, της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίου Παύλου Πειραιά, του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών και της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne D’ Arc Πειραιά θα παρουσιάσουν στον ειδικά διαμορφωμένο ημιυπαίθριο χώρο του κέντρου φιλοξενίας ένα μουσικό πρόγραμμα ελληνικών, αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών και αραβικών τραγουδιών για την αγάπη, την ειρήνη και την αλληλεγγύη, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε διαδραστικά, μουσικά και εικαστικά παιχνίδια με τα φιλοξενούμενα παιδιά, καθώς και στη δημιουργική τους απασχόληση χαρίζοντας τους είδη ζωγραφικής. Στο τέλος, οι μαθητές θα διανείμουν  χειροποίητες κάρτες σε σχήμα καρδιάς με ευχές, μπισκότα, ζαχαρωτά και καραμέλες προς τα παιδιά και γλυκά προς όλους (μικρούς και μεγάλους) που θα έχει ετοιμάσει η ομάδα «Μαριανοί Νέοι σε Δράση».
  
Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας με ενεργό δράση σε περισσότερες από 160  χώρες στον κόσμο. Η δράση της Κάριτας Ελλάς, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με την προσφυγική κρίση είναι πολύ σημαντική στα σημεία υποδοχής στη Χίο, την Λέσβο, την  Κω, την Ρόδο και την Ειδομένη.

Ιδρύθηκε το 1978, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας, τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων συνανθρώπων μας και την ανάπτυξη διαφόρων οργανωμένων δράσεων (αιμοδοσίας, τρίτης ηλικίας, κοινωνικής συμπαράστασης, υποστήριξης  ασθενών,  προσφύγων και μεταναστών, καθώς και φυλακισμένων). Αποστολή της είναι η συνεχής και ανιδιοτελής αρωγή, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση και η προσφορά προς κάθε άνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που βρίσκεται σε ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνικότητας, φυλής, γλώσσας ή ηλικίας, προσπαθώντας να του καλύψει υλικές, ψυχολογικές  και πνευματικές ανάγκες. Μόνο ο τομέας του Προσφυγικού Έργου βοηθάει περισσότερα από 70.000 άτομα ετησίως!

Το πολύπλευρο έργο της απαιτεί ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και λειτουργία διαφόρων οργανωμένων τομέων δράσης, στους οποίους ανταποκρίνεται χάρη κυρίως στους δραστήριους και ακούραστους εθελοντές της, (καθώς το έμμισθο προσωπικό καλύπτει πολύ μικρό μέρος των μεγάλων αναγκών της) και στους θερμούς υποστηρικτές, δωρητές και χορηγούς της, αλλά και στη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού η Οργάνωση δεν έχει οικονομική ή υλική υποστήριξη από το κράτος.

Η Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα (Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.) αποτελεί Σύνδεσμο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένο από το κράτος που ιδρύθηκε το 1996 με μέλη του τα επονομαζόμενα Ελληνογαλλικά Σχολεία της χώρας.  Είναι ενεργό μέλος αντίστοιχων διεθνών Οργανισμών και ως κύριο σκοπό της έχει την υποστήριξη και προώθηση της χριστιανικής διδασκαλίας σε διάφορους επίσημους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, καθώς και τον συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ των μελών της, για την ανάπτυξη και την παιδαγωγική βελτίωση της παραπάνω διδασκαλίας.


*Caritas στη λατινική γλώσσα σημαίνει αγάπη, με πηγή προέλευσης την αρχαία ελληνική λέξη κάρα=κεφαλή, που αποτελούσε προσφιλή προσφώνηση των αρχαίων Ελλήνων εκφράζοντας αγάπη, τρυφερότητα, θαυμασμό, ή και τιμή προς ένα άτομο.
Διατηρώντας τη ρίζα αυτή οι μετέπειτα ευρωπαϊκές γλώσσες δημιούργησαν πλήθος λέξεων, π.χ cher, cherie, caro (αγαπημένος/η, caresse (χάδι), charite, charity, carita, caridad (φιλανθρωπία, λέξη που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα φιλέω-φιλώ το οποίο σημαίνει επίσης αγαπώ).

Νεότερη Παλαιότερη