ΤΕΛ. ΝΕΑ
11 Ιανουαρίου 2016

Lawspot.gr: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της νομικής πληροφόρησης

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην Ελλάδα πολλά νέα startups να φέρνουν και στη χώρα μας το μοντέρνο επιχειρηματικό μοντέλο των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες παραδοσιακές, μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες προωθούν ευρύτερους κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους, όπως η πάταξη της διαφθοράς και ο έλεγχος της νομοθετικής εξουσίας.

Στην τομή αυτών των δύο, βρίσκεται το Lawspot. Ένα technology startup, με κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό. Το Lawspot είναι η πρώτη ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα νομικής πληροφόρησης στην Ελλάδα. Προσφέρει σε όλους τους πολίτες άμεση πρόσβαση στη νομοθεσία, απλά διατυπωμένες πληροφορίες για τα νομικά ζητήματα της καθημερινότητας και τη δυνατότητα εύρεσης σχετικών δικηγόρων.

Το Lawspot ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από μία ομάδα τεσσάρων φίλων, δύο δικηγόρων και δύο μηχανικών υπολογιστών. Ο Μανόλης Μανασσάκης, με εμπειρία στη Google, τη Silicon Valley και το Stanford, και o Βασίλης Καρκατζούνης, με ειδίκευση στο δίκαιο νέων τεχνολογιών, έχουν αναλάβει το νομικό περιεχόμενο και την προβολή. Υπεύθυνοι για την τεχνική πλευρά του εγχειρήματος είναι ο Θωμάς Μηνίτσιος, με συνεργασίες με οργανισμούς όπως η Intel και η NASA, και ο Στράτος Καρκατζούνης, με εμπειρία στο project management στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας.

Η κρίση και τα μνημόνια λειτούργησαν ως καταλύτης στη δημιουργία του Lawspot. Αντί να ψάχνει για ευκαιρίες στο εξωτερικό, η ομάδα του Lawspot επέλεξε να απορρίψει επαγγελματικές προτάσεις από την Αμερική και να παραμείνει στην Ελλάδα. “Σε μία περίοδο που κάθε βδομάδα ψηφίζεται και ένα νέο νομοσχέδιο για κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό σύστημα, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν πλήρως τις εξελίξεις” σημειώνει ο Μανόλης Μανασσάκης. “Για αυτό το λόγο, η ομάδα αποφάσισε να εστιάσει στο να προσφέρει σε όλους τους πολίτες άμεση και ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με τη νομοθεσία και τις νομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη ζωή μας.”

Μετά από μόλις έξι μήνες πλήρους λειτουργίας και με μηδενικά ξένα κεφάλαια, το Lawspot σήμερα έχει ήδη περισσότερους από 60,000 μηνιαίους επισκέπτες και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα ελληνικά sites νομικού περιεχομένου. Συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών (ELSA), το ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) και την ιστοσελίδα Vouliwatch. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, το Lawspot βοηθάει νέους δικηγόρους και φοιτητές με σύγχρονα εργαλεία νομικής έρευνας και συμμετέχει στην πρωτοβουλία παρακολούθησης της νομοθετικής διαδικασίας. 

Μακροπρόθεσμος στόχος του Lawspot είναι να ψηφιοποιήσει ολόκληρη τη νομοθεσία από την καταβολή του ελληνικού κράτους, να την προσφέρει ελεύθερα σε πολίτες και δικηγόρους και να ενισχύσει τη διαφάνεια και το νομοθετικό έλεγχο.