ΤΕΛ. ΝΕΑ
28 Ιανουαρίου 2016

Οι επικεφαλείς hedge funds στην Αθήνα - Ανησυχούν για τις επενδύσεις τους

Στην Ελλάδα βρίσκονται κορυφαίοι fund managers, ειδικότερα ο Prem Watsa της Fairfax, ο John Paulson του fund Paulson & Co, ο Wilbur Ross, καθώς και το Capital με στόχο να πραγματοποιήσουν κρίσιμες συναντήσεις αύριο, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιαδη.

Σήμερα ο Watson του Fairfax πραγματοποιεί συναντήσεις με τα στελέχη της Eurolife, τη Grivalia και βεβαίως τη διοίκηση της Eurobank, στην οποία πρόσφατα συμμετείχε στην ΑΜΚ των 2 δισ. ευρώ.

Οι κρίσιμες συναντήσεις, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή, ενώ οι διεθνείς επενδυτές θα εστιάσουν κυρίως στις προοπτικές της οικονομίας, καθώς έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τους έχει ανησυχήσει η καθυστέρηση της 1ης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Ένα σημαντικό επενδυτικό γεγονός λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ελλάδα, καθώς διεθνή funds που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και έχουν στρατηγικές τοποθετήσεις όπως το Fairfax, Paulson, Capital, Ross κ.α. βρίσκονται  28 και 29 Ιανουαρίου του 2016 στην Αθήνα έχοντας προγραμματίσει συνάντηση με τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και υπουργούς.

Τα διεθνή funds με μεγάλες επενδυτικές θέσεις στην Ελλάδα ζήτησαν να συναντήσουν τον Τσίπρα με στόχο να αποκομίσουν μια καθαρή θέση για το που πάει η ελληνική οικονομία.

Η πορεία της Ελλάδος και τα προβληματικά δάνεια θα βρεθούν ψηλά στην αντζέντα των διαπραγματεύσεων των ξένων. 

Όλη αυτή η αβεβαιότητα με την αξιολόγηση έχει προκαλέσει πάλι εσωστρέφεια και προβληματισμό ενώ οι ξένοι που επένδυσαν πάλι 4,5 δισεκ. νέα κεφάλαια – χωρίς τα LME ομολογιακά – στις αυξήσεις κεφαλαίου βλέπουν οι επενδύσεις τους να απαξιώνονται. 

Τα διεθνή funds ζήτησαν να έχουν ενημέρωση από τον Τσίπρα ώστε να διαμορφώσουν την στρατηγική τους. 

Έδειξαν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και τις τράπεζες αλλά η ανησυχία πάλι έχει επανακάμψει και προφανώς κανείς ξένος δεν θέλει να πάρει το ρίσκο νέων μεγάλων απωλειών όταν οι εκτιμήσεις για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές δεν είναι τόσο ευοίωνες. 

Ο P. Watsa του Fairfax έχει επενδύσει στρατηγικά στην Eurobank, στην Grivalia και στον Μυτιληναίο.
Ο Paulson στην Πειραιώς και στην Alpha bank.
Το Capital στην Eurobank όπως και ο Wilbur Ross. 

Οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα όχι μόνο γιατί είχαν προγραμματίσει μια επίσκεψη αλλά γιατί η συγκυρία απαιτεί καθαρή εικόνα. 

Ήδη έχουν χάσουν οι ξένοι κοντά 10 δισεκ. από τις επενδύσεις στην Ελλάδα και άλλες απώλειες δεν μπορούν να καταγράψουν.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλοί ξένοι έχουν χάσει τόσα πολλά δύο φορές από επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Το βασικό σενάριο είναι ότι ο Τσίπρας και οι υπουργοί θα διαβεβαιώσουν τους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από τους οικονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις.
Οι ξένοι θα δηλώσουν ικανοποίηση και εμπιστοσύνη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπλοκές.
bankingnews.gr