Trending

Χρεoκοπεί η Εκκλησία της Ελλάδος;

Η απειλή χρεοκοπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι προ των πυλών σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μονές της Αττικής, όπως η Μονή Πετράκη και η Μονή Πεντέλης, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και επί της ουσίας έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Όπως αναφέρεται, πληρώνουν με έναντι καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των μισθών των υπαλλήλων τους, για τον ΕΝΦΙΑ ζητούν διακανονισμό με την εφορία, ενώ προχωρούν στην πώληση ακινήτων για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα, κινδυνεύει και η ομαλή λειτουργία των κοινωνικών προγραμμάτων της Εκκλησίας, όπως τα συσσίτια για τους απόρους, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο κοινωνικών εξελίξεων, αφού η Εκκλησία είναι από τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της κρίσης στη χώρα μας. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει ενεργοποιηθεί η συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ η Πολιτεία υψώνει εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων και παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα που έχει η Εκκλησία με ακίνητα- φιλέτα. 

Έτσι, παραμένουν δεσμευμένα συνολικά 123 ακίνητα της Εκκλησίας σε Αθήνα, Βουλιαγμένη, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, αφού αν και έχουν απαλλοτριωθεί η Εκκλησία δεν έχει αποζημιωθεί και ταυτόχρονα ούτε μπορεί να τα αξιοποιήσει.

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι βασικές πηγές εσόδων της Εκκλησίας είναι δυο, από την αξιοποίηση των ακινήτων και από τις μετοχές στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), που έχουν στερέψει.

Όπως σημειώνεται, οι τιμές των ενοικίων πέφτουν, δύσκολα βρίσκονται αγοραστές τους, ενώ η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ κινείται περί τα 25 λεπτά του ευρώ.
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη