Trending

Έξοδος των ξένων χαρτοφυλακίων από το Χρηματιστήριο

Μαζική έξοδος από το Χρηματιστήριο της Αθήνας των hedge funds, όπως καταγράφηκε στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί κατά τις πρώτες 23 συνεδριάσεις του 2016.

Μάλιστα τα ξένα χαρτοφυλάκια διαπιστώνουν ότι επανήλθε το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα για τους εξής λόγους:

-Καθυστερεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015 για να απελευθερώνονται σταδιακά οι δόσεις των 5,7 δισ. ευρώ

-Οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν έως σήμερα ολοκληρωθεί, όπως η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport ή πώληση του ΟΛΠ δεν υποστηρίζονται από υπουργούς της κυβέρνησης, που με τις δηλώσεις τους δείχνουν ότι δεν πιστεύουν στα οφέλη αυτής της πολιτικής. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το spread των 10ετών ομολόγων 916 μονάδες βάσης, στοιχείο που καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα  παραμένει εκτός προοπτικής απευθείας δανεισμού από τις αγορές.

-Απουσιάζει εκ νέου η οικονομική σταθερότητα στη χώρα, καθώς τα σενάρια για πιθανότητα νέων εκλογών φουντώνουν και μάλιστα υπονοούνται ευθέως από κυβερνητικά στελέχη, δημιουργώντας αναταράξεις. Στην πραγματικότητα αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από το να πραγματοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

-Ολα αυτά αν συνδυαστούν με το προσφυγικό θέμα, που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όπου το 2016 χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα με δυσμενείς προοπτικές.

Οι πρόεδροι εισηγμένων εταιριών εκτιμούν ότι θα πρέπει να θεωρείται χαμένο το πρώτο τρίμηνο του 2016, αφού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κωλυσιεργία της κυβέρνησης που αφήνει να περνάει ο χρόνος ανεκμετάλλευτος, ενώ ήδη η οικονομία έχει εισέλθει στον 8ο μήνα των capital controls.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες εισηγμένες διοχετεύουν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό και τηρούν στάση αναμονής για την εγχώρια αγορά.
dealnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη