Trending

Γνωστός επενδυτικός κολοσσός μειώνει την παρουσία του στην Ελλάδα

Σε μείωση θέσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο επενδυτικός κολοσσός Wellington Management Group, ένας εκ των anchor investors στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και με σημαντικές μετοχικές θέσεις σε σειρά εισηγμένων.

Την περασμένη εβδομάδα η Wellington προχώρησε στην πώληση μετοχών της ΕΧΑΕ, με αποτέλεσμα το ποσοστό της να υποχωρήσει κάτω του 5%. Ο επενδυτικός όμιλος διαθέτει πλέον το 4,94% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, έναντι 5,14% προηγουμένως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, ο επενδυτικός όμιλος είχε κρατήσει σταθερή τη θέση του στην ΕΧΑΕ από τον Δεκέμβριο του 2014, για να μειώσει τη συμμετοχή του προ ημερών.

Στις αρχές Απριλίου, είχε επίσης γνωστοποιήσει πως μείωσε τη θέση της στον Ελλάκτορα, όπου πλέον κατέχει ποσοστό 4,94% του μετοχικού κεφαλαίου. Η προηγούμενη συμμετοχή της Wellingtοn ανερχόταν σε 5,10% και είχε "χτιστεί” σε διάστημα μηνών.

Στα τέλη του 2015 η Wellington είχε επίσης προχωρήσει στην πώληση σημαντικού αριθμού μετοχών της Eurobank και λίγο καιρό νωρίτερα της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αμφότερες, η συμμετοχή του ομίλου εκτιμάται ότι έχει κατέλθει σημαντικά κάτω του 5%.

Ο αμερικανικός κολοσσός διαθέτει και άλλες συμμετοχές σε ελληνικές εισηγμένες, οι οποίες μένουν σταθερές. Η κυριότερη είναι στη Grivalia Properties, όπου κατέχει το 11,60% και μαζί με τη Fairfax συγκαταλέγονται στους βασικούς μετόχους της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα.

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι της Wellington που σήμερα εμφανίζεται να διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 900 δισ. δολαρίων, είχαν συμμετάσχει στην ομάδα των επενδυτών που τον περασμένο Ιανουάριο συναντήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και των Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση των εθνικών εκλογών στη χώρα. Η ατζέντα των συναντήσεών τους περιελάμβανε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς και τις διοικήσεις και τα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη