ΤΕΛ. ΝΕΑ
30 Απριλίου 2016

Κομισιόν: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάρρευση τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμη για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση τραπεζών στην περίπτωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στην συγκέντρωση περισσότερων πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές «καταιγίδες».

Μετά την πιστωτική και τραπεζική κρίση της ευρωζώνης, οι χώρες της ΕΕ σχεδίασαν μια τραπεζική ένωση που στόχο έχει να ενισχύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα των τραπεζών, ωστόσο το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί, αναφέρει το Reuters.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να εκκαθαρίσουμε μια προβληματική τράπεζα», δήλωσε ο επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, Τζόναθαν Χιλ.

Στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, τα κράτη της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει στην κοινή εποπτεία των τραπεζών του μπλοκ και έχουν δημιουργήσει το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Fund -SRF) για να διασώσουν προβληματικές τράπεζες, όμως δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στα οικονομικά «αναχώματα» που θα στηρίξουν το Ταμείο κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

«Πρέπει να παράσχουμε ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο ανάχωμα για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης», ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Χιλ, σε συνέδριο του ΔΣ του ενιαίου μηχανισμού.

Σε έγγραφο που απευθύνονταν στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον Απρίλιο, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης) να παράσχει οικονομική στήριξη στο SRF. Ο ESM έχει δυνατότητα δανεισμού ύψους 500 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης υπάρχει διχογνωμία ως προς τη δημιουργία ενός πλαισίου ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης.

Τα εθνικά πλαίσια εγγύησης καταθέσεων υπάρχουν ήδη στα κράτη της ΕΕ, παρέχοντας εγγύηση σε καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ στην περίπτωση κατάρρευσης μιας εγχώριας τράπεζας, όπως προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Όμως τα εθνικά πλαίσια μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση πολλαπλών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Χιλ, η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων θα προστάτευε καλύτερα τις τράπεζες στην περίπτωση μεγαλύτερων τοπικών σοκ.

Παρά την ισχυρή στήριξη από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από πολλές χώρες, το σχέδιο δεν προχωράει λόγω των αντιδράσεων της Γερμανίας, καθώς το Βερολίνο φοβάται πως μπορεί τα γερμανικά κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση καταθετών άλλων χωρών.
euro2day.gr