Trending

Μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε ελληνική νησίδα

Η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Άμυνας έλαβε την απόφαση για μόνιμη παρουσία μικρής στρατιωτικής δύναμης στη νησίδα "Πασάς" (γνωστή και ως "Παναγία"), ανατολικά των Οινουσσών, αλλά και για κατασκευή ελικοδρομίου όπου θα μπορεί να προσγειώνεται το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής".

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και στο πλαίσιο διαφύλαξης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Πάντως, οι Τούρκοι δεν φαίνονται να πτοούνται. Ενδεικτικό παράδειγμα η υπερπτήση δύο τουρκικών F-16 πάνω από τη Ρω το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης. Μπορεί οι υπερπτήσεις να πραγματοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (27.500 πόδια), ωστόσο έγιναν σε μια στιγμή κατά την οποία επί της Ρω βρισκόταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης προκειμένου να δώσει τις πασχαλινές ευχές του στα στελέχη και τους στρατιώτες που υπηρετούν στο φυλάκιο του ακριτικού νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού που παρενέβη προκειμένου να αποτραπεί η σύλληψη Έλληνα ψαρά. Όταν έφτασε ανοιχτά των Οινουσσών η κανονιοφόρος "Κραταιός" κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί. 

Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνούνταν, πείστηκε όμως να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα έπειτα από διαπραγματεύσεις και αντιπαράθεση που διήρκεσε μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη