Trending

Ριζικές αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών - Ποιοί φεύγουν, ποιοί έρχονται

Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά και έφεραν την κυβέρνηση να συζητά με τον SSM προκειμένου να «ελαστικοποιηθούν» τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών και να μην τεθούν εκτός Δ.Σ. των τραπεζών στελέχη που «διορίστηκαν» πρόσφατα., καμμία αλλαγή δεν αναμένεται στο νόμο όπως ισχυρίζονται καλά πληροφορημένες πηγές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αλλαγές στις τέσσερις συστημικές θα είναι –ανά τράπεζα- από σαρωτικές έως ανύπαρκτες. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η ανακοίνωση για την επιλογή της εταιρείας που θα έχει χρέη συμβούλου και θα κληθεί να αξιολογήσει τα μέλη των Δ.Σ. των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι θέμα ημερών, αφού το ΤΧΣ την έχει επιλέξει (σ.σ.: δεν είναι ελληνικών συμφερόντων). Μάλιστα, έστειλε την πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR), η οποία χρηματοδοτεί το εν λόγω πρόγραμμα, και αναμένει την έγκρισή της για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία. 

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επιτροπών και των μελών του Δ.Σ. μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ έως το τέλος Ιουλίου τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να έχουν υλοποιήσει τις αλλαγές που έχουν προταθεί από τον σύμβουλο. Οι αλλαγές στα Δ.Σ. αναμένεται να είναι ριζικές στις περισσότερες περιπτώσεις και, με βάση τον νόμο, τις πιο πολλές θέσεις ανεξάρτητων μελών θα τις καταλάβουν ξένοι που διαθέτουν τα προσόντα που προβλέπονται. Κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά, καθώς προσωπικότητες από τον χώρο του επιχειρείν, όπως η Ιωάννα Παπαδοπούλου, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Βασίλης Φουρλής, ο Ευτύχιος Βασιλάκης και άλλοι θα βρεθούν εκτός τραπεζικών Διοικητικών Συμβουλίων.

ΕΘΝΙΚΗ. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η Λούκα Κατσέλη κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραμείνει στη θέση της, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 χρημάτισε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ από τις 14 Μαρτίου 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία». Στην Εθνική προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίζουν και άλλα μέλη του Δ.Σ., καθώς δεν διαθέτουν τα από τον νόμο οριζόμενα προσόντα. Οι Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο Ευθύμιος Κάτσικας, συνδικαλιστής της ΕΤΕ, και ο εκπρόσωπος του Ομίλου Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης, μάλλον θα τεθούν εκτός.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Στην Τράπεζα Πειραιώς αναμένουν την κατάληξη της διαγωνιστικής διαδικασίας 
αναζήτησης νέου CEO προκειμένου να πληρώσουν την ουσιαστικά κενή θέση που άφησε ο Ανθιμος Θωμόπουλος, μετά την αποπομπή του λόγω όσων συνέβησαν κατά την περίοδο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Ωστόσο, τα προσόντα με τα οποία θα επιλεγεί ο νέος CEO θα πληρούν τα κριτήρια του νόμου, άρα δεν τίθεται θέμα. Από εκεί και πέρα, εκτός Δ.Σ. αναμένεται να βρεθούν εξέχουσες προσωπικότητες της αγοράς, όπως για παράδειγμα, ο Βασίλης Φουρλής, γνωστός επιχειρηματίας και επικεφαλής του ομώνυμου Ομίλου, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, μεγαλομέτοχος της Aegean Airlines, και ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς της Oceanbulk Maritime. Τα τελευταία τρία μέλη που διορίστηκαν στην Πειραιώς, οι Alexander Blades (εκπρόσωπος του Paulson), David Hexter (στέλεχος της EBRD) και Andreas Schultheis (εκπρόσωπος της LIBRA), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, γιατί καλύπτουν τα κριτήρια.
Παραπολιτικά
Νεότερη Παλαιότερη