Trending

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται Εθνική Τράπεζα και Eurobank

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται Eurobank και Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας Ziarul Financiar, για τη δυνητική εξαγορά της Banca Romaneasca θυγατρική της ΕΤΕ, από την Bancpost θυγατρική της Eurobank. Τη σχετική είδηση αναμεταδίδει το Bloomberg. To ρεπορτάζ βασίζεται σε δηλώσεις στελεχών του τραπεζικού τομέα στη Ρουμανία.

Η Bancpost κατέχει το 3% της ρουμανικής αγοράς και είναι η 9η μεγαλύτερη τράπεζα σε επίπεδο ενεργητικού για το 2015. Η Banca Romaneasca έχει μερίδιο αγοράς 1,7%. Από την άλλη πλευρά, η θυγατρική της Alpha Bank στη χώρα βρίσκεται στην 8η θέση, με μερίδιο αγοράς περίπου 4%.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι συζητήσεις αυτές πολύ δύσκολα θα καταλήξουν πριν από τις 15 Μαϊου. Βάσει κάποιων έγκυρων ελληνικών τραπεζικών πηγών όλοι μιλούν με όλους στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων για την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών.
Συζητήσεις επομένως διεξάγονται μεταξύ όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων, θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ των συστημικών εγχώριων τραπεζών για την αναδιάταξη της παρουσίας τους στη Ρουμανία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τα πλάνα αναδιάρθρωσης, οι οποίες δεν έχουν φθάσει σε κατάληξη, σημειώνουν οι πηγές. Στο παραπάνω πλαίσιο που στόχο έχει να ενδυναμώσει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών ήδη έκλεισε το κεφάλαιο της Finansbank. Παράλληλα οι τράπεζες προχωρούν και στην πώληση μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του περασμένου έτους ανακοινώθηκε η συμφωνία της Eurobank Ergasias A.E. για τη διάθεση του 80% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών προς τη Fairfax Financial Holdings Limited.

Οι δεσμεύσεις των τραπεζών αφορούν το 2016 και υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς.
Ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει στην αναλυτική ενημέρωση των αρμοδίων αρχών για τις ενέργειές τους που ανακύπτουν από τα πλάνα αναδιάρθρωσης βάσει των οποίων πέρασαν επιτυχώς και τα stress tests.

Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα το τραπεζικό τοπίο στα Βαλκάνια αναμένεται να αποσαφηνιστεί και εκτιμάται πως θα έχει μία διαφορετική εικόνα από την τρέχουσα.
imerisia.gr
Νεότερη Παλαιότερη