Trending

Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση - Προς εφαρμογή το "Σχέδιο Πικραμμένου"

Σε συναγερμό βρίσκεται το Μαξίμου μετά το νέο «σάρωμα» των αποθεματικών των Ταμείων  και την αποτυχημένη προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα. Αλλεπάλληλες συναντήσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οδηγούν προς την ενεργοποίηση του «σχεδίου Πικραμμένου». 

Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του περασμένου Ιουνίου, παραμονές της επιβολής των capital controls, το οποίο περιελάμβανε καθολική αστυνομική παρουσία σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, συνοικίες, δημόσια κτίρια, πρεσβείες και ανθρώπινους στόχους, ενώ έθετε σε ετοιμότητα και τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις Εισαγγελίες.

Το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών είχε συνταχθεί τον Μάιο του 2012, εν μέσω γενικευμένων φημών για ακαριαία χρεοκοπία της χώρας, από τον τότε υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Προκόπη Παυλόπουλο και μια μικρή ομάδα αξιωματούχων της Αστυνομίας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και της ΕΥΠ. Αυτή τη στιγμή, μια ακόμη παράμετρο, μη υπολογιζόμενη τότε, αποτελούν οι 53.800 πρόσφυγες, που διαβιούν σε καταυλισμούς, και για την προστασία τους έχουν διατεθεί πλέον των 5.000 αστυνομικών ανά την επικράτεια. 

Οι δε ειδικοί λογαριασμοί που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπτωση «κατάστασης πολιορκίας», κατά την έννοια του Αρ. 48 του Συντάγματος, είναι σχεδόν άδειοι, καθώς τα κονδύλια δόθηκαν ήδη α) για τη διαβίωση (υποδοχή, διαμονή, σίτιση, δημιουργία χώρων παραμονής κ.τ.λ.) των μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα από τις αρχές του έτους και β) για την κοινωνική μέριμνα (κάρτες αλληλεγγύης κ.τ.λ.). Περαιτέρω, οι Αρχές ασφαλείας κρούουν τον κώδωνα για ντόμινο αντιδράσεων και από «εγκλωβισμένους» αλλοδαπούς, που, εκτός των άλλων, το προσεχές διάστημα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταδοτικών ασθενειών και ανυπόφορων υγειονομικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, ανανεώνεται η ισχύς παλαιότερης διαταγής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ.: Με ημερομηνία 17/6/2015) προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, με την οποία επανέρχονται τα πρόσθετα μέτρα εποπτείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στο ελληνικό γραφείο του ΔΝΤ στην οδό Αμερικής και στο Νομισματοκοπείο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ζητείται επίσης «η ανελλιπής εντατικοποίηση των ήδη λαμβανομένων μέτρων προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου» στις εγκαταστάσεις της Βουλής, του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Οικονομικών, των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αμαλίας, της Τραπέζης της Ελλάδος, των πολιτικών κομμάτων, των πρεσβειών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ιταλίας, των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και τριών κεντρικών ξενοδοχείων.

Πρόκειται για ξενοδοχεία στα οποία κατά καιρούς κατέλυαν μέλη της τρόικας και των τεχνικών κλιμακίων, ενώ κατά πληροφορίες έχουν γίνει κρατήσεις, για τουριστικούς -όπως λένε- λόγους, από επενδυτικούς παράγοντες του εξωτερικού, συνδεόμενους με κερδοσκοπικά funds.

Το γραφείο του πρωθυπουργού επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στους λεγόμενους «οικονομικούς στόχους», καθώς, αν πληγούν νευραλγικές υπηρεσίες συναλλαγών και διακίνησης ρευστού, υπάρχει άμεσος κίνδυνος αδυναμίας αντιμετώπισης οποιουδήποτε αιφνίδιου πιστωτικού γεγονότος.
parapolitika.gr


Νεότερη Παλαιότερη